Zo zorg je voor schaduw in je tuin

Buiten zitten in de zon is natuurlijk heerlijk, maar soms wil je ook even kunnen afkoelen in de schaduw. Je kunt op allerlei manieren schaduwplekken creëren in de tuin, van een carport, tot bomen, tot het simpele gebruik van een parasol. We hebben een paar mooie tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij straks heerlijk genieten van een schaduwrijke plek in je tuin.

Zo zorg je voor schaduw in je tuin
© Pixabay.com

Een natuurlijke schaduwplek

Een groene tuin; wat is er mooier dan dat? Door struiken, grote bomen en andere soorten planten te plaatsen in je tuin, zorg je direct voor natuurlijke schaduwplekken. Ook zorgt een boom ervoor dat je gelijk een verkoelende plek hebt, doordat de wind door de bomen heen kan waaien. Denk wel goed na over waar je ze plaatst; je wilt natuurlijk nog steeds de mogelijkheid hebben om ook in de zon te kunnen zitten. een tuin vol met bomen zorgt er ook direct voor dat je tuin heel klein en rommelig lijkt.

Een stevige parasol

Een parasol is een gemakkelijke manier om snel voor schaduw te zorgen in je tuin. Een stevige parasol is aan te bevelen, aangezien een goedkopere versie vaak bij de eerste windvlaag al sneuvelt. Ook is de grootte van de parasol van belang; je wilt natuurlijk voldoende schaduw kunnen creëren. Daarnaast is het van belang dat de parasol kantelbaar is. Zo kun je de parasol meedraaien met de stand van de zon.

Zonwering voor op de veranda

Heb je een veranda? Ook kan het hier in de zomerperiode enorm warm worden, vooral als het dak van glas gemaakt is. Het is dus geen overbodige luxe om ook voor je veranda een zonwering te kopen. Je kunt ze kopen in verschillende kleuren en stijlen, zodat het altijd perfect past bij het interieur van je huis en de uitstraling van je tuin.

Een schaduwdoek

Met een schaduwdoek kun je ook een mooie schaduwplek maken. Een schaduwdoek wordt gemaakt van UV werend en ontzettend sterk materiaal. Het is schimmelbestendig en bestand tegen weer en wind. Het doek is heel eenvoudig vast te maken aan een muur of een paal. Heb je een balkon of een kleine tuin, dan is dit een ideale oplossing voor het creëren van schaduw.

Zo zorg je voor schaduw in je tui
© Pixabay.com

Een overkapping

Een overkapping is een manier om een schaduwplek te creëren, maar het kan er ook benauwd en warm onder worden, helemaal als er niet zoveel wind onderdoor kan. Je zou in dit geval kunnen kiezen voor een glazen overkapping met zonnescherm. Als de zon op de overkapping staat, kun je het zonnescherm uitrollen, wat een fijne schaduwplek creëert.

Een partytent

Heb je binnenkort een tuinfeest of een andere gelegenheid waarvoor je op een snelle manier een schaduwplek voor wilt creëren? Een partytent is dan een ideale oplossing. Je kunt met een partytent een enorme schaduwplak maken en de wind waait er gewoon onderdoor, waardoor het ook nog eens heerlijk koel is.

Plaats een carport

Als je ook je auto of je motor tegen de zon wilt beschermen, dan kun je ervoor kiezen om een carport te laten plaatsen. Het is niet de meest goedkope oplossing, maar wel een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld een garagebox. Je kunt je auto op deze manier beschermen tegen alle weersomstandigheden en je kunt er natuurlijk zelf ook zitten op warme zomerdagen.