Zo pak je het schilderwerk van een dakkapel aan!

Eens in de zoveel tijd dien je je dakkapel van een verse laag verf te voorzien. Op die manier behoudt je namelijk de kwaliteit ervan en voorkom je narigheden, zoals houtrot en lekkage. Je kunt hiervoor een schilderbedrijf inschakelen, maar ook zelf de handen uit de mouwen steken. In dit artikel lees je wat er allemaal bij komt kijken als je zelf het schilderwerk van je dakkapel aan wilt pakken.

© Pixabay.com

Veiligheidsmaatregelen

Het schilderen van de dakkapel betekent dat je werkt op hoogte. Dit brengt vanzelfsprekend enkele risico’s met zich mee. Om zo veilig mogelijk te werken is het belangrijk om gebruik te maken van een (rol)steiger, dakladder en eventueel een tuigje om jezelf mee te zekeren. Op die manier kun je zorgeloos aan de slag.

Stappenplan

Het schilderwerk verloopt via een stappenplan. Je dient er namelijk eerst voor te zorgen dat het houtwerk verfklaar gemaakt is, voordat je daadwerkelijk met de kwast aan de gang kunt gaan. Dit gaat als volgt:

  • Ontvetten: Verwijder vuiligheid door het houtwerk met een spons en een sopje schoon te maken. Vervolgens dien je het houtwerk te ontvetten met ammonia (verdund met water). Zorg dat je het gehele oppervlak zorgvuldig ontvet.
  • Wegkrabben: Na het ontvetten, is het belangrijk om loszittende verfresten met een verfkrabber te verwijderen. Krab tevens de slechte kitnaden uit.
  • Opschuren: Daarna dien je het houtwerk op te schuren. Op die manier zal de verf het beste hechten. Gebruik hiervoor een schuurmachine. Handschuurpapier kun je gebruiken voor moeilijk bereikbare plekken.
© Pixabay.com
  • Kitten: Dicht openstaande naden rondom het glaswerk af met beglazingskit en overige kleine naden en openstaande verbindingen rondom het houtwerk met acrylaatkit. Grote gaten kun je opvullen met plamuur. Schuur de opgedroogde plamuur licht op.
  • Gronden: Eerst dien je het houtwerk van een laag grondverf te voorzien, bij voorkeur in dezelfde kleur als de aflak. Werk zo dun mogelijk om druipende verf te voorkomen.
  • Aflakken: Breng tenslotte de aflak aan. Zorg dat je de verf zorgvuldig en tevens zo dun mogelijk aanbrengt. Als de verf niet voldoende dekt, dien je deze stap te herhalen.