Zo maak en houd je de eigen woning schimmelvrij

Schimmelvorming is nergens fijn. Dit is het geval in winkels en bijvoorbeeld op het werk, maar al helemaal in de eigen woning. Je dient hier namelijk optimaal tot rust te kunnen komen en te kunnen genieten van een schone woning. Schimmelvorming is dan ook van grote negatieve impact op jouw woongenot. Het is dan ook zaak om de woning schimmelvrij te maken en deze daarnaast schimmelvrij te houden. Ben je benieuwd hoe jij dit in je woning kan realiseren? Lees dan snel verder. In deze blog geven we je namelijk enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

© Pixabay.com

Woning schimmelvrij maken

Als de schimmels in huis zich al gevormd hebben, dan is het met name zaak om deze goed schoon te maken. De meeste schimmels zijn immers gewoon te verwijderen met goed schoonmaakmiddel. Het is hierbij wel belangrijk om te kiezen voor kwalitatief en goedgekeurd schoonmaakmiddel. Dit zorgt er enerzijds voor dat de schimmel het langst wegblijft en anderzijds dat er weinig tot geen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen. Wanneer er met niet-goedgekeurde schoonmaakmiddelen wordt schoongemaakt kan het zo zijn dat de schimmel gemakkelijk verdwijnt, maar dat de gevaarlijke stoffen langere tijd in de woning blijven hangen. Deze kunnen een blijvende impact hebben op jouw gezondheid. Het schoonmaken van de schimmels doe je trouwens altijd met handschoenen aan. Ook de goedgekeurde schoonmaakmiddelen kunnen namelijk bijtend zijn en schade aan het lichaam maken. Gooi de handschoenen na het verwijderen van de schimmels ook gewoon weg. Dit zijn geen handschoenen die je moet willen hergebruiken.

© Pixabay.com

Schimmel uit de woning houden

Als je de schimmel hebt weten te verwijderen, dan is het tijd voor de volgende stap. Je dient ervoor te zorgen dat de schimmel ook nooit weer terugkomt in de woning. Dit doe je grotendeels door de woning te ventileren. Hoe minder stilstaande lucht er in jouw woning is, hoe minder vocht er ook in de woning gevormd kan worden. Het is deze vocht die zich op de lange termijn omzet in schimmel dus dit is hetgeen dat je dient te voorkomen. De prioriteit in het verbeteren van de ventilatie zit hem dan ook in de vochtige ruimtes. Pak als eerste bijvoorbeeld de badkamer, het toilet en een washok aan. Dit zijn de plekken waar schimmelvorming het snelste voorkomt omdat deze ruimtes van zichzelf al vochtiger zijn. Nadat je de vochtigste ruimtes in de woning hebt aangepakt is het tijd voor de andere plekken in huis. Wanneer het hele huis voldoende en goed geventileerd is, dan geef je schimmel de minste kans om te ontstaan! Daarnaast is ventilatie ook nog eens ontzettend goed voor de luchtkwaliteit. Je ademt namelijk betere lucht in en dit is dan ook van positieve impact op jouw gezondheid.