Zonnepanelen kopen: de voor- en nadelen op een rijtje

Zonnepanelen zijn door de jaren heen steeds populairder geworden. Dit heeft met name te maken met de verbeterde technologie. Hierdoor zijn zonnepanelen steeds effectiever gaan werken en leveren ze dus ook een steeds hogere rendement. Dit is echter niet de enige reden om voor een pakket zonnepanelen te kiezen. Ze kennen nog veel meer voordelen. Maar laten we eerlijk wezen, natuurlijk ook enkele nadelen. Bovendien zijn zonnepanelen een flinke investering. Daarom is het goed om alle voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

© Pixabay.com

De grootste voordelen van zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen maken dat steeds meer mensen overtuigd raken van zonne-energie. Toch bestaan er nog genoeg misverstanden over. Want leveren zonnepanelen nu echt wel voldoende op? En werken ze ook gedurende de winter? Zijn zonnepanelen in Nederland nog wel rendabel als het aantal zonuren jaarlijks tegenvalt?

  • Zonnepanelen leveren het gehele jaar door elektriciteit. Ook in de winter. Natuurlijk zal er dan wel minder elektriciteit worden opgewekt dan in de zomers. De beste tijd voor het opwekken van elektriciteit is in de lente en de zomer. Hier moet wel een kanttekening bij worden geplaatst, want als de temperaturen boven tropische waardes uitstijgen kan dit ook een negatief effect hebben op de zonnepanelen.
  • Dankzij zonnepanelen kun je eenvoudig geld besparen. De zon geeft gratis energie. Dankzij zonnepanelen kun je voor een groot deel zelfvoorzienend zijn. Hierdoor bespaar je veel geld op de energierekening. Zeker nu de energieprijzen momenteel historisch hoog liggen.
  • Met zonnepanelen draag je je steentje bij aan het milieu. Juist in deze tijd is dat van essentieel belang.
  • De overheid probeert haar burgers zoveel mogelijk te stimuleren om zelfvoorzienend te worden. Hierdoor kiezen veel gemeentes ervoor om subsidies te schenken. Hierdoor wordt het natuurlijk nog aantrekkelijker om een set zonnepanelen aan te schaffen.
  • De techniek van zonnepanelen is door de jaren heen sterk verbeterd. Hierdoor is de effectiviteit van de zonnepanelen een stuk beter geworden en daarmee de terugverdientijd veel korter. Daarmee zorg je er dus voor dat je je investering sneller terugverdiend en vervolgens ook langer profiteert van het fiscale voordeel.
  • Met zonnepanelen wordt de woning meer waard. Dus ook wanneer je zal verhuizen voordat je de investering volledig hebt terugverdiend, zal je de kostprijs uiteindelijk nog terugverdienen.
© Pixabay.com

Zijn er ook nadelen?

Maar zijn er ook nadelen als het om zonnepanelen gaat? Zoals bij ieder ander product geldt ook bij zonnepanelen dat er uiteraard ook nadelen zullen zijn. Hoe zwaar deze wegen, kan alleen jij bepalen. Eén van de grootste nadelen is natuurlijk de kostprijs. Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Ze vragen om een flinke investering. Dit is echter zowel een voor- als een nadeel. Zonnepanelen zijn namelijk met recht een investering. Uiteindelijk verdien je de kosten namelijk vanzelf weer terug.

Een nadeel kan ook zijn dat niet alle daken even geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook vinden sommige mensen zonnepanelen op het dak veel minder aantrekkelijk en dat ze afbreuk doen aan de schoonheid van de woning.