Zo ga je goed gewapend op huizenjacht

Heb je een relatie en willen jullie samen graag een huis aanschaffen? Of ben je alleen en ben je klaar met huren, of ben je op zoek naar een nieuw huis? In beide gevallen zal je dan op huizenjacht moeten. Let wel: een huis aanschaffen is natuurlijk niets iets wat je zomaar even impulsief gaat doen. Je moet goed voorbereid zijn, zodat je zeker weet dat je geen miskoop gaat doen, want dat zou natuurlijk een tragisch scenario zijn waar je niet over na wilt denken. Maar hoe ga je goed gewapend op huizenjacht? Lees hieronder enkele belangrijke tips.

Zo ga je goed gewapend op huizenjacht
© Pixabay.com

Een lijstje met belangrijke punten

Van te voren is het aan te raden om een lijstje met belangrijke punten op te nemen. Zaken die jij belangrijk vindt en die het huis moeten hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een mooie grote woonkamer. Een plaats waar je heerlijk je spullen in kunt zetten. Wil je een grote of net een kleine tuin? Maar ook andere belangrijke punten kunnen natuurlijk een rol spelen. Misschien wil je niet de douche en dergelijke verbouwen. In dat geval is het aan te raden om een huis te kopen waarbij er weinig achterstallig onderhoud is. Al die zaken kun je op een lijstje zetten met de belangrijkste punten, zodat je wat gerichter kunt zoeken. Een punt is namelijk dat heel veel mensen niet precies weten waar ze naar op zoek zijn en dat is geen goed uitgangspunt.

Weet hoeveel je te besteden hebt

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten in welke prijsklasse je kunt zoeken. Met andere woorden: je moet weten wat je ongeveer te besteden hebt voordat je op zoek gaat naar huizen. Gelukkig kun je tegenwoordig op websites als Funda en dergelijke gemakkelijke filteren in een bepaalde prijsklasse. Op die manier weet je precies wat voor huizen jij kunt kopen voor de de prijs die jij te besteden hebt. Het is belangrijk omdat je anders jezelf blij kunt maken met een dode mus.

Zo ga je goed gewapend op huizenjach
© Pixabay.com

Vragen stellen bij een bezichtiging

Bij een bezichtiging is het altijd belangrijk om vragen te stellen aan de makelaar. Maar veel mensen weten vaak niet de juiste vragen te stellen, met als tragisch gevolg dat ze daardoor niet precies weten hoe de vork in de steel zit. Probeer daarom van te voren altijd al vragen voor te bereiden. Probeer daarnaast ook altijd kritisch te zijn. Het is namelijk evident dat een makelaar de zaken altijd mooier gaat voorspiegelen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Maar daar moet je dan ook doorheen leren te kijken, want veel mensen laten zich daardoor van het veld slaan. Maar vraag ook kritisch na bepaalde zaken. Een makelaar zal je dan ook een eerlijk antwoord geven. Vraag je het echter niet, dan vindt de gemiddelde makelaar het ook prima om het allemaal voor zich te houden. Probeer daarom altijd kritisch te zijn.

Plezier hebben

Het is ook belangrijk om plezier te hebben bij een huizenjacht. Want het moet ook gewoon een leuke ervaring zijn. De reis naar het doel toe moet ook altijd leuk zijn.