Hoe weet je welke hobby het beste bij je past?

Heb jij eigenlijk weinig hobby’s en interesses, maar zou je hier graag verandering in zien? Het vinden van een hobby die echt bij jou past, kan nog best een uitdaging zijn. Aan welke eisen moet het voldoen en wanneer weet je of deze hobby echt iets voor jou is? In dit artikel geven wij tips en inspiratie hoe je een hobby kunt vinden dat echt bij jou past.

Hoe weet je welke hobby het beste bij je past
© Pixabay.com

Waar word je blij van?
Weet je niet goed hoe je een geschikte hobby moet vinden? Maak dan eens een overzicht van dingen waar jij blij van wordt. Word je blij van buiten zijn, actief bezig zijn en nieuwe mensen leren kennen? Dan kan een wandelgroep of een sportvereniging iets zijn voor jou. Geniet je juist van tijd alleen en het focussen op details? Wellicht is het in elkaar zetten van miniatuur projecten of puzzelen wel de beste hobby voor jou.

Online test
Weet je zelf niet goed wat je nu echt leuk vind of welke hobby goed bij jou zou passen. Je kunt online eenvoudig persoonlijkheidstests laten uitvoeren. Deze tests gaan over jouw interesses en capaciteiten. Wellicht kom je door deze tests erachter dat je veel beter iets met jouw handen kunt doen of dat je juist analytisch bent aangelegd. Door deze kennis kun je veel gerichter zoeken naar een hobby dat echt bij jou past.

Uitdaging
In veel gevallen beginnen mensen op latere leeftijd niet gauw aan een nieuwe hobby. Je moet er echter nieuwe vaardigheden voor leren en dat kan best spannend zijn. Je wilt niet falen en denkt dat je er dan beter niet aan kunt beginnen. Maar de uitdaging alleen al, kan genoeg zijn om juist extra te genieten van een hobby. Daag jezelf uit met een hobby dat je leuk, maar ook juist moeilijk lijkt. Begin als hobbyklusser of meld je aan voor tekenlessen. Dat je iets nog niet goed kunt, betekent niet dat het geen hobby voor jou kan zijn. Je kunt juist extra waardering halen uit deze hobby, doordat je steeds met sprongen voorruit gaat.

Hoe weet je welke hobby het beste bij je pas
© Pixabay.com

Durf te proberen
Wanneer je begint aan een nieuwe hobby, hoeft dit niet te betekenen dat dit jouw nieuwe hobby of levensdoel zal worden. Durf daarom gewoon te beginnen aan een nieuwe hobby. Zie of het iets is voor jou en wees realistisch. Geniet je van de vaardigheden en de tijd die je investeert in deze hobby? Wanneer dit niet het geval is, kun je altijd weer stoppen en een andere hobby zoeken.

Zoek community
Vind jij het lastig om aan een nieuwe hobby te beginnen? Zoek dan gelijkgestemden. Zou jij bijvoorbeeld meer willen fietsen, maar niemand in jouw vriendengroep deelt deze interesse? Zoek dan een groep bij jou in de buurt die samen fietst. Veelal kun je online en via social media eenvoudig in contact komen met deze groepen. Door iets samen te doen, houd je het veel langer vol en is niet alleen de hobby leuk, maar ook het sociale aspect.

Het vinden van een nieuwe hobby is nog niet zo eenvoudig. Waar liggen jouw interesses en wat vind jij een echte uitdaging? Schroom niet om iets te proberen wat je nog nooit hebt gedaan, of wat wellicht ver bij jou vandaan staat. Probeer nieuwe hobby’s uit en wellicht vind jij een perfecte hobby voor de rest van jouw leven.