Een vogelvriendelijke tuin aanleggen: 4 tips

Vogelvriendelijke tuinen zijn op dit moment behoorlijk populair. Steeds meer tuiniers zien de meerwaarde ervan in om meer vogels naar hun tuinen te lokken. Het is niet alleen gezellig om elke ochtend wakker te worden van vrolijk vogelgezang: vogels dragen ook een behoorlijk steentje bij aan de biodiversiteit. Daarnaast verspreiden ze zaden en zijn ze een goede natuurlijke vijand voor bepaalde (schadelijke) insecten. Denk bijvoorbeeld eens aan koolmeesjes, die zich maar wat graag te goed doen aan de buxusrups. Kortom: er zijn genoeg redenen te bedenken waarom meer vogels in de tuin een goed idee zijn. We geven je daarom graag enkele eenvoudige tips om de tuin om te toveren in een vogelparadijs.

Een vogelvriendelijke tuin aanleggen 4 tips
© Pixabay.com

1: Een vogelvriendelijke tuinafscheiding

Zorg allereerst voor een vogelvriendelijke tuinafscheiding. Dat wil zeggen: vervang een eventuele saaie, houten schutting voor een mooie heg. Dit maakt je leefomgeving ook direct een stuk groener, en dat heeft volgens wetenschappelijk onderzoek weer een positieve uitwerking op stress. In een haag zoeken vogels graag beschutting. Ook is dit een uitstekende plek om een nestje te beginnen voor kleinere vogeltjes. Kies voor een haag van wintergroene planten om optimaal van je privacy te blijven genieten. Let op: niet alle haagplanten zijn even vogelvriendelijk. De klimop (hedera), laurierkers, hulst, vuurdoorn en taxus zijn bijzonder geschikt voor vogels. Liever een bladverliezende heg? Overweeg dan zeker de beukenhaag, liguster, kornoelje, krentenboom of meidoorn. Al deze struiken kun je overigens ook gewoon solitair of in een groepje aanplanten in de tuin voor meer vogels.

2: Vervang tegels door gras!

Een tegeltuin is niet bepaald aantrekkelijk voor vogels. Vervang (een deel van de) tuintegels door een grasveldje. In het gras gaan kleine vogels graag op zoek naar wormen en insecten. Leg eenvoudig en snel een grasveld aan met grasmatten of graszaad. Heb je een kleine, betegelde tuin en geen ruimte voor een grasveld? Vervang dan enkele tegels door een vogelvriendelijke struik of plant. Leg tuinpaadjes aan met grind of boomschors. Dit geeft je tuin ook direct een natuurlijke uitstraling.

Een vogelvriendelijke tuin aanleggen 4 tip
© Pixabay.com

3: Leg een drinkplaats aan

Vogels zijn dol op plekken waar ze kunnen drinken en zichzelf even kunnen badderen. Leg een ondiepe minivijver aan of koop een mooie drinkschaal die je vervolgens op een strategische plek neerzet. Plaats een drinkschaal liever niet te dicht bij een eventueel terras, want dat kan vogels soms wat afschrikken.

4: Laat de natuur zijn gang gaan

Nog een goede reden om een vogelvriendelijke tuin aan te leggen is omdat een dergelijk erf onderhoudsvriendelijk is. Laat de natuur lekker zijn gang gaan en je zult merken dat je tuin vanzelf een trekpleister wordt voor vogels, bijen, vlinders en nuttige insecten. Laat kale gevels begroeien met klimplanten en plant bodembedekkers aan op kale stukken aarde. Laat het gras gerust eens wat hoger groeien en leg een eigen composthoop aan. Allemaal heel goed voor de biodiversiteit én voor de vogels. Uiteraard kun je je tuin wel gewoon netjes bijhouden door struiken af en toe te snoeien, bladeren weg te harken en paadjes schoon te vegen.

Met deze tips zorg je ervoor dat je tuin binnen no-time een heerlijke plek is voor zowel kleine als grotere vogels.