Eerste hulp bij insectenbeten

Als, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, een mug, een vlieg of een ander insect heeft gebeten, is het belangrijk om snel te reageren. De meeste muggenbeten zijn vrij onschuldig. Maar vooral wanneer kinderen of allergiepatiënten worden gebeten, kan snelle hulp bij insectenbeten zelfs een levensreddende maatregel zijn.

Eerste hulp bij insectenbeten
© Pixabay.com

Welk insect heeft er gestoken

Het is nuttig om te weten wat je gestoken heeft, daarom moet je eerst goed kijken. In ons land zijn horzels, wespen en bijen bijzonder gevaarlijk vanwege hun gif. Maar hoe gevaarlijk is dat precies? “Zeven steken doden een paard, drie doden een volwassene en twee doden een kind”, zegt een gezegde over de horzel. De angst voor de horzel komt waarschijnlijk voort uit het feit dat hij veel groter is dan zijn verwanten de wesp en de honingbij en een dikkere angel heeft. Het gif van horzels minder krachtig dan dat van wespen en bijen. Ze worden ook beschouwd als relatief vreedzaam en alleen steken als ze zich bedreigd voelen. Medische experts gaan er nu van uit dat enkele honderden steken nodig zijn om een volwassen mens te doden. Maar natuurlijk moet je dit niet proberen.

Dat is goed om te weten

Voor allergiepatiënten is de informatie over welk insect gestoken heeft bijzonder belangrijk, omdat er binnen korte tijd een levensbedreigende situatie kan ontstaan door een bepaald insect. Het is daarom belangrijk om te weten welke kenmerken de verschillende insectenbeten hebben.

Wat gebeurt er met de huid

Giftige injecties van prikkende insecten veroorzaken bij de meeste mensen pijn op de plaats van de beet en later jeuk. Er is ook een zwelling, die tot zes dagen kan duren. In de meeste gevallen heeft een wesp of bijensteek geen onmiddellijke medische noodhulp nodig. Eerste hulp bij een insectensteek omvat het onmiddellijk verwijderen van de steek. De angel moet ook onmiddellijk worden gekoeld. Ook huismiddeltjes, bijvoorbeeld een gesneden ui, zijn een eerste hulp in het geval van een insectensteek. Uien hebben een ontstekingsremmende werking en onttrekken het gif aan de beet. Bovendien kunnen crèmes met cortison de jeuk en de zwelling verlichten.

Eerste hulp bij insectenbete
© Pixabay.com

Sommige mensen reageren buitensporig heftig op het insectengif waardoor elk jaar enkele mensen sterven. Het zijn echter niet alleen wespen, bijen of horzels die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen met een allergie; in sommige gevallen kunnen mensen die getroffen zijn door muggenbeten ook snel hulp nodig hebben. En zelfs degenen die al veel insectenbeten zonder problemen hebben gehad kunnen bij een nieuwe insectenbeet ineens heftig reageren.

De typische symptomen van een insectenbeet allergie zijn onder andere:

  • ernstige zwelling
  • huiduitslag
  • misselijkheid
  • cardiovasculaire problemen

De allergische reactie wordt veroorzaakt door eiwitcomponenten in het insectengif. Het lichaam reageert op de vreemde stof met een overmatige verdedigingsreactie van het immuunsysteem. In het ergste geval kan een allergiepatiënt een anafylactische shock (plotseling falen van de bloedsomloop) krijgen. Dit is een levensbedreigende situatie.

Als iemand dergelijke tekenen vertoont als gevolg van een insectenbeet, moet die onmiddellijk hulp krijgen. Eerstehulpmaatregelen voor mensen die allergisch zijn voor insectenbeten:

  • Als de gestoken persoon hart- en vaatproblemen heeft, moet u zijn benen optillen.
  • Als de persoon moeite heeft met ademhalen, maak dan zijn of haar kleding los en breng hem of haar in een rechtopstaande zithouding.
  • Als de persoon allergisch is voor insectenbeten zelf een EHBO-kit bij zich heeft, moet je de noodmedicatie onmiddellijk toedienen. Bij een anafylactische shock moet zo snel als mogelijk een adrenaline injectie geïnjecteerd worden.

Bij een hartstilstand, wanneer er geen teken van leven is, moet je een hartmassage uitvoeren en zo snel mogelijk de hulpdiensten verwittigen.