De weg naar de beste laminaatvloer

Laminaat fleurt de Nederlandse woonkamers en slaapkamers al decennia lang op. Uitgevonden in de jaren zeventig werd dit type vloerafwerking pas jaren later bekend bij het grote publiek. In 1996 werd het kliklaminaat uitgevonden door een Zweedse firma waarmee het snel aan populariteit wist te winnen. Het is een relatief goedkope manier en er zijn een hoop verschillende soorten te kiezen. Door deze combinatie is er voor elke portemonnee en ruimte een geschikte variant te vinden. Ook is laminaat makkelijk te leggen, in tegenstelling tot andere soorten vloeren. Toch zijn er een hoop tips waar niet iedereen van op de hoogte is.

De weg naar de beste laminaatvloer
© Pixabay.com

Op temperatuur laten komen

Hout blijft altijd werken. Is het vochtig of koud dan krimpt het en als het warm en droog is dan zet het uit. Als je het laminaat in de garage bewaart en daarna gelijk in de kamer begint met leggen dan heeft het niet de tijd gehad om op de juiste temperatuur te komen. De garage is vaak kouder en vochtiger, daardoor zal het laminaat gaan werken nadat je het hebt gelegd. Leg het laminaat dus altijd 2 dagen van tevoren in het midden van de kamer. Zo kan het geleidelijk op de juiste temperatuur komen.

Ondervloer leggen

Een goede laminaatvloer begint bij een goede ondervloer. Is de vloer waar je het laminaat gaat leggen niet helemaal egaal gebruik dan een ondervloer die dit op kan vullen. De meeste goede ondervloeren kunnen oneffenheden van vier millimeter opvullen. Is er een groter verschil? Vul deze delen dan op tot een maximaal verschil van vier milimeter.

Het juiste patroon

Als je de ondervloer klaar hebt kun je bijna beginnen. Open een paar pakken laminaat om te kijken hoe dit verdeelt is. Omdat er met een standaard patroon wordt gewerkt zullen er planken zijn die identiek aan elkaar zijn. Deze planken wil je niet naast elkaar hebben dus zorg ervoor dat deze gescheiden zijn.

De weg naar de beste laminaatvloe
© Pixabay.com

Zorg voor afstand

Zoals eerder aangegeven blijft laminaat net zoals hout altijd een beetje werken. Ook al zijn de planken op temperatuur gekomen, deze zullen altijd meer werken dan de rest van je huis. Door middel van afstandsblokjes op ongeveer zeven millimeter te plaatsen creëer je genoeg ruimte. Op deze manier zal je laminaat niet bol gaan staan op het moment als het gaat werken.

Leiding wegwerken

Vaak komen er in een ruimte leidingen uit de grond voor bijvoorbeeld de radiator. Deze kun je mooi wegwerken door middel van een speedboor. Teken de leidingen af op het laminaat door middel van een contourtool. Dit apparaat druk je tegen de leidingen aan, waarna je een duidelijke uitsparing ziet. Aftekenen door middel van meten met een rolmaat is ook mogelijk. Zodra je de de maten hebt zet je dit op het laminaat en boor je de gaten in met behulp van een speedboor. Dit zorgt voor een mooie ronde uitsparing. Zaag het laatste deel met een decoupeerzaag en leg de stukken terug. Het stukje achter de leidingen moet wel even vastgelijmd worden, anders blijft deze bewegen.

Het beste eindresultaat

Bij het gebruik van de bovenstaande tips in combinatie met de standaard handleiding die wordt geleverd bij het laminaat kan het niet meer mis gaan. In een mum van tijd heb jij de perfecte laminaatvloer zelf gelegd.