Haal het maximale uit een kleine tuin

Heb je een kleine tuin? Ga dan creatief met de ruimte om. Voor het creëren van sfeer kun je het beste gebruik maken van accessoires. Het zijn kleine toevoegingen, maar het kan er voor zorgen dat je van een kleine en saaie ruimte toch een sfeervolle tuin kunt maken. Wat voor soort accessoires zorgen ervoor dat je het maximale uit je kleine tuin kunt halen? En hoe kun je je tuin het beste inrichten? In dit blog geven we je een aantal tips.

Haal het maximale uit een kleine tuin
© Pixabay.com

Creëer diepte in je tuin

Als je een kleine tuin hebt kun je het beste met verschillende zichtlijnen werken om zo meer optische ruimte te creëren. Kies bijvoorbeeld voor een lichte schutting met een horizontale beplanking. Of werk met repetitieve patronen om de illusie te wekken dat er achter in je tuin nog veel meer te doen is. En wil je dat je tuin groter lijkt? Spiegels achter in je tuin geven een extra dimensie.

Ga creatief met de ruimte om

Extra zitruimte creëren doe je door een bank tegen het hekwerk of tegen de muren aan te plaatsen. Is jouw kleine tuin in het bezit van een boom? Dan kun je er een schommel aanhangen of je kunt er lampjes inhangen. Dit zorgt ervoor dat het een heel gezellig geheel wordt.

Verlichting in je tuin is natuurlijk in de eerste instantie om praktische redenen, maar je kunt mer licht ook enorm veel sfeer creëren. In een kleine tuin kun je dit bijvoorbeeld doen met lichtsnoeren. En wil je een stoere uitstraling? Kies dan voor een wat robuustere lamp.

Een kleine barbecue

Een kleine tuin betekent niet dat je je vrienden niet kunt verwennen met een lekkere maaltijd die je gemaakt hebt in de buitenlucht. Je kunt verschillende soorten barbecues kopen die je kunt plaatsen in een hoek of aan de muur kunt hangen.

Haal het maximale uit een kleine tui
© Pixabay.com

Kies voor potplanten

Wil je genieten van alle seizoen, maar wil je niet teveel onderhoud hebben aan je kleine tuin? Kies dan voor potplanten. Planten in potten geven je de vrijheid om regelmatig van planten te wisselen en je kunt zelf helemaal bepalen hoe je het eruit wilt laten zien. Het mooiste resultaat krijg je door alle potten in groepen bij elkaar te zetten.

Investeer in kwalitatieve producten

Als je niet zoveel ruimte hebt in je tuin, heb je liever ook niet zoveel tuinmeubilair staan. Investeer daarom in meubels die je buiten, maar ook binnen kunt gebruiken. Maak ook niet teveel gebruik van accessoires, maar kies er een paar uit die je echt heel erg mooi vindt. Probeer hierbij gebruik te maken van één kleurenpalet. De kleur van je kussens, parasol en bloempotten kun je hier ook op afstemmen. Na de zomer kun je er dan verder binnen van genieten.

Ook als je tuin klein is, kun je altijd wel een goede tuinset of loungebank vinden die helemaal past bij jouw stijl. De formaten van de tuinmeubels zijn erg belangrijk; naast de beplanting worden de meubels namelijk de basis van jouw tuin.

Less is more

Een kleine tuin ziet er al snel rommelig uit. Kies daarom bewust voor één stijl en een beperkt aantal accessoires en planten. Ook qua bloemen heb je aan twee a drie kleuren genoeg.