Zo verzorg je je kamerplanten optimaal

Ben jij dol op kamerplanten in huis, maar heb je er altijd problemen mee om ze levend te houden? Je bent niet alleen. Voor veel mensen geldt dat ze geen natuurlijke aanleg hebben voor de verzorging van kamerplanten; je hoeft je daar dus niet voor te schamen. Als je je houdt aan een aantal basisprincipes voor de verzorging van je kamerplanten, dan kun je optimaal genieten van een groen huis. We zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Zo verzorg je je kamerplanten optimaal
© Pixabay.com

Zorg voor de juiste plek

Wil je je kamerplant gezond houden? Zet de plant dan op de juiste plek. Het is verstandig om je planten niet in direct zonlicht te zetten, maar ook niet in de schaduw. De beste plek voor een plant is een plek waar ze genoeg licht hebben, maar ook niet teveel licht. Als de verdeling van licht zo natuurlijk mogelijk is, groeien de meeste planten het beste.

De juiste hoeveelheid water

Het lijkt zo gemakkelijk om je planten water te geven, maar hoe geef je ze voldoende water zonder dat de mogelijkheid bestaat dat ze verdrinken? En hoe weet je wanneer je plant water nodig heeft? Om het nog wat ingewikkelder te maken; de hoeveelheid water is ook nog eens verschillend per plant. Je kunt het beste bepalen of je plant water nodig heeft door aan een blaadje te voelen. Als het blad droog aanvoelt, dan heeft het water nodig. Een andere tip is om jezelf af te vragen hoe jouw plant in de natuur zou leven. Een cactus groeit in droge gebieden, dus heeft over het algemeen weinig water nodig.

Zorg voor voldoende ruimte

Haal je een kamerplant in huis die nog moet groeien? Geef deze dan voldoende ruimte. Zorg ervoor dat je plant niet met de bladeren tegen een muur aanstaat en zet hem niet weg in een hoekje. Om te volgroeien heeft je plant voldoende ruimte nodig.

Je planten schoonhouden

Wanneer planten in de natuur leven, worden ze schoongespoeld door regenwater en wordt stof door de wind weggeblazen. In huis heb je deze omstandigheden niet, maar je plant vindt het wel fijn om af en toe te kunnen ademen. Stof de bladeren dus regelmatig af en besprenkel ze eens met water.

Zo verzorg je je kamerplanten optimaa
© Pixabay.com

Geef je plant voldoende voeding

Een extra vitamine boost is niet alleen voor mensen gezond, ook planten hebben er baat bij. Je kunt je plant daarom het beste op regelmatige basis wat extra voeding geven. Wat jouw plant precies nodig heeft ligt aan het type plant, je kunt dit gemakkelijk online opzoeken, of vragen aan de verkoper van de plant.

Binnenplanten buiten zetten

Jouw plant vindt het heerlijk om af en toe even buiten te staan. Vooral subtropische bomen vinden dit fijn, zoals een palmboom of een olijfboom. Doe het wel in de zomer, in de winter is het vaak te koud voor deze soort. Zet je plant vooral niet buiten als het vriest; binnen no time zullen de bladeren bevriezen en afbreken.

Zorg voor de juiste pot

Als het niet nodig is, hoef je een plant niet over te potten. Je kunt de plant het beste in de plastic pot houden en hier een pot omheen zetten, met eventueel een schotel voor het opvangen van water. Makkelijker voor jezelf en beter voor de plant.