Zo houd je vervelende insecten milieuvriendelijk op afstand

Nu de zomer echt is aangebroken genieten we weer meer van het buitenleven. Dat is over het algemeen heerlijk, maar het heeft één groot nadeel: insecten. We houden allemaal van dieren, maar die lastige wespen op het terras, of de muggen tijdens een barbecue, we zijn ze liever kwijt dan rijk. Veel mensen kiezen ervoor om deze dieren meteen dood te slaan of te bestrijden met gif, maar wat nu als je ze niet wilt doden? Is er een manier om milieuvriendelijk insecten op afstand te houden?

Zo houd je vervelende insecten milieuvriendelijk op afstand
© Pixabay.com

Wespen

Wespen lijken slechts het lastige broertje van de bij te zijn. Maar de wesp is een insect die net zo nuttig is als de bij. Ze eten namelijk muggen en vliegen en ze worden gebruikt in de landbouw om een plaag van insecten te voorkomen. Van alle wespen overleeft alleen de koningin de winter. Natuurlijk kun je een wesp doodslaan of vangen onder een glas, maar wist je dat wespen de geur van een dode soortgenoot ruiken? Dit maakt ze zelfs nog agressiever.

Last van insecten kun je verwachten op bepaalde momenten: een wesp valt je vaak lastig wanneer er geen voedsel meer is en je buiten gaat eten. Je kunt je hierop voorbereiden door bijvoorbeeld wierook te gaan branden. Wespen houden namelijk niet van rook. Waar ze nog meer niet van houden is de geur van kruidnagel en rauwe ui. Een ui kun je simpelweg door de helft snijden en vlakbij neerleggen. De kruidnagels kun je in een sinaasappel of citroen steken of een aantal op een schotel op tafel. Het staat gezellig en houdt wespen uit de buurt!

Wanneer je niet thuis bent en toevallig ook nog je halve ui en pak kruidnagels vergeten dan is er nog geen nood. Wespen kunnen namelijk niet vliegen in de regen. Dus als je last hebt van een wesp probeer dan regendruppels na te bootsen door het spetteren met water, cola of een andere zoete drank is geen goed idee.

Zo houd je vervelende insecten milieuvriendelijk op afstan
© Pixabay.com

Muggen

Een mug lijkt het meest nutteloze en irritante diertje op deze aarde. Zijn gezoem houdt je wakker, zijn prik steekt, de bult jeukt en het insect zorgt voor veel dodelijke ziektes. Dat kleine beestje geldt zelfs als het meest dodelijke dier op aarde! Toch zijn er een hoop dieren op deze aarde afhankelijk van de mug als voedsel. Wespen, vogels en vleermuizen zijn slechts enkele diersoorten die muggen op hun menu hebben staan.

Buitenshuis muggen bij je vandaan houden is een vrij lastige klus. Er bestaan veel sprays die je op kunt spuiten, maar over het algemeen werken deze maar kortstondig. Muggen houden niet van de geur van citroen, dus een citroenkaars aansteken werkt vrij goed. Een andere geur waar ze niet van houden is lavendel. Zet dus veel lavendelplanten in de tuin, of gebruik lavendelolie op je huid op dit insect weg te houden. Waar muggen echt een hekel aan hebben is de geur van kattenkruid. Dit plantje kun je gewoon kopen bij het tuincentrum en houdt heel goed muggen op afstand of uit je huis.

Om muggen uit je huis te houden is het verstandig om deuren en ramen gesloten te houden, op zo’n manier houdt je ook het huis koel. Heb je toch liever iets open staan? Maak dan gebruik van horren of zet niet teveel lichten aan.

Word je vaker geprikt door muggen dan andere mensen? Dan kan dit liggen aan een laag vitamine-B niveau in je bloed!