Lenen voor een huis: hier moet je op letten

Lijkt het je leuk om een huis te kopen? Laten we dan allereerst even stellen dat dit een zeer verstandige beslissing is. Een nadeel van huren is namelijk dat je met meerdere problemen opgescheept zit. Allereerst heb je een huurcontract en staan er misschien voorwaarden in, waardoor je je huis niet zo kunt maken als je wil. Bijvoorbeeld spullen ophangen aan de muur, maar bijvoorbeeld ook veranderingen en dergelijke aanbrengen. Maar daarnaast is een huis huren meestal weggegooid geld. Het huis wordt immers nooit van jou en dat is vervelend. Bovendien geeft het gewoon een fijn gevoel als iets echt helemaal van jou is. Dus een huis kopen is fantastisch, alleen moet je wel met bepaalde zaken rekening houden. Waar moet je op letten bij het lenen voor een huis?

Lenen voor een huis hier moet je op letten
© Pixabay.com

Je inkomen

Voordat je kunt bepalen hoeveel geld je aan een huis uit kunt geven, is het allereerst belangrijk om na te gaan hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Of als je überhaupt hypotheek kunt krijgen, want er zijn bepaalde situaties waarin het heel lastig is om een hypotheek te regelen. Bijvoorbeeld wanneer je net begonnen bent als ZZP’er. In dat geval heb je nog geen vast inkomen en dat kan voor lastige situaties zorgen, aangezien hypotheekverstrekkers dan geen zekerheid hebben. Werk je echter al een tijdje als ZZP’er en heb jij een stabiel inkomen? In dat geval is de kans groter dat je meer kans maakt op een hypotheek. Heb je een vast contract, ook dan maak je meer kans? Hoeveel hypotheek je kunt krijgen is afhankelijk van de bank of de hypotheekverstrekker. Dit heeft met je inkomen te maken, maar ook met andere zaken. Zoals het feit of je schulden hebt, je vaste lasten en ga zo maar verder. Dus daar moet je allemaal opletten bij het lenen voor een huis.

Lenen voor een huis hier moet je op lette
© Pixabay.com

Lenen van een bank of van familie

Heb jij een vermogende familie, dan kan het in veel gevallen verstandig zijn om daarvan te lenen in plaats van een bank of een andere hypotheekverstrekker. De reden hiervoor is dat je dan meestal minder rente hoeft te betalen, in vergelijking met een hypotheek. Dat zorgt ervoor dat je minder maandelijkse vaste lasten hebt. Mocht je dat doen, dan is het uiteraard wel verstandig om goed zwart op wit de voorwaarden en dergelijke op te stellen.

Eerst kijken hoeveel je kunt lenen

Als het gaat om lenen voor een huis, is het allereerst belangrijk om na te gaan hoeveel je kunt lenen. Op basis daarvan kun je dan vaststellen hoeveel geld je nodig hebt om een huis te kopen. Zonder die kennis is het namelijk lastig zoeken. Misschien heb je een zeer mooi huis gevonden, maar blijkt dat huis veel te duur te zijn. Dan is dat natuurlijk lastig, omdat je jezelf dan blij maakt met een dode mus. Maar ook andersom kan dit het geval zijn. Dat je veel meer geld voor een huis hebt dan je aanvankelijk denkt. Dat je juist de zoekfunctie te beperkt houdt omwille van die reden.