Brandalarmen: het ABC van de rookmelder

Het is een feit dat rookmelders levens kunnen redden. Daarom zou ieder huishouden er minstens één moeten hebben. Toch blijkt dit lang niet bij iedereen het geval te zijn. Ben jij voldoende voorbereid bij een noodsituatie? We hebben de antwoorden op de meest essentiële vragen over rookmelders voor je op een rijtje gezet.

Brandalarmen het ABC van de rookmelde
© Pixabay.com

1. Hoeveel rookmelders heb je nodig in huis?

Hoewel de meeste mensen zich zorgen maken over de gevolgen van brand- en rookschade, zou het beter zijn om je eerst zorgen te maken over het aantal alarmen dat aanwezig is in je huis. Op iedere verdieping zou minstens één alarm aanwezig moeten zijn. En voor het meest veilige scenario, hang je in elke ruimte van het huis een aparte rookmelder. Zo word je met zekerheid op tijd gewaarschuwd bij rook en brand.

2. Waar plaats ik een rookmelder?

Het is belangrijk om te weten waar je een rookmelder plaatst voor de beste veiligheid. Het minimum is één rookmelder tussen iedere slaapkamer en een mogelijke brandhaard, zoals de keuken of de woonkamer. Dat komt neer op minimaal één rookmelder per verdieping. Verder plaats je een alarm niet verder dan 7,5 meter van de verst verwijderde muur en niet verder dan 7,5 meter van de deur naar een ruimte waar brand zou kunnen ontstaan. Denk hierbij aan de keuken of de woonkamer.

Om er zeker van te zijn dat je het alarm van de rookmelder hoort, dient de brandmelder maximaal 3 meter verwijderd te zijn van de slaapkamerdeur. Dus wanneer de gang lang is, wordt aangeraden om meerdere alarmen te plaatsen. Ideaal is om een brandalarm niet verder dan 7,5 meter uit elkaar te hangen.

Kies je voor maximale veiligheid, installeer dan ook een alarm in iedere slaapkamer. Het alarm detecteert direct een branduitbraak die wordt veroorzaakt door slechte bedrading, lampen of elektrische apparaten.

Brandalarmen het ABC van de rookmelder
© Pixabay.com

3. Waar plaats je beter géén rookmelder?

Je zou er misschien niet direct bij stilstaan, maar er zijn ook plaatsen waar je beter geen rookmelder plaatst. Vooral ruimtes waar tocht, condens of stof de werking van het alarm kunnen verstoren of kunnen zorgen voor een vals alarm.
Plaats daarom geen rookmelder:

  • in de badkamer waar veel condensvorming aanwezig is
  • in de keuken dicht bij het fornuis waar gemakkelijk onschuldige rookvorming ontstaat
  • in de garage waar uitlaatgassen of stof het alarm onbedoeld in werking zetten

4. Hoe vaak moeten de batterijen vervangen worden?

De batterijen in een rookmelder moeten standaard één maal per jaar vervangen worden. Echter, in de meeste handleidingen wordt aangegeven dat een batterij langer meegaat. Toch is het voor de veiligheid beter om de batterijen jaarlijks te vervangen.

5. Wanneer moet de rookmelder worden vervangen?

Om de beste bescherming tegen brandschade te behouden, moet een rookmelder elke 8 á 10 jaar vervangen worden. Uiteraard is dit afhankelijk van het type rookmelder en eventuele garanties. Het is handig om de aankoopdatum van de rookmelder op de achterzijde van het alarm te noteren. Zo kun je gemakkelijk nakijken wanneer een alarm toe is aan vervanging.