Mooie en nuttige dingen maken met zogenaamd afval

Wist je dat je veel producten onnodig weggooit? Door deze producten zelf te “upcyclen” kun je zelfs van zogenaamd afval nog de mooiste en meest handige producten maken. Wil je weten wat jij van jouw afval eigenlijk nog kunt maken? Lees gauw verder voor handige tips en ideeën.

Mooie en nuttige dingen maken met zogenaamd afval
© Pixabay.com

Maak jouw eigen compost
Jouw planten groeien beter door compost. Je hoeft helemaal geen geld te investeren in de beste compost. Deze kun je namelijk zelf maken van jouw eigen afval. Het enige wat je moet aanschaffen is een compostcontainer en eventueel wormen die de compostering kunnen versnellen. Je kunt al jouw groen afval nu in de compostcontainer gooien. Deze heeft aan de onderkant een lade. Na een aantal maanden kun je deze lade openen en heb je verse compost. Zo ga je bewuster om met jouw afval en geniet je gratis van de beste compost voor jouw tuin.

Bloempotten en blikken
Gooi conserveerblikken en glazen potten niet zomaar weg. Dit wordt vaak gezien als afval, maar deze blikken en potten kunnen eenvoudig een tweede leven dienen. Je kunt deze namelijk goed gebruiken als alternatief voor een plantenpot. Je kunt blikken ook tegen een houten plank aanschroeven voor een unieke plantenhanger voor aan de muur. Maak de potten en blikken schoon na gebruik en geniet van een originele plantenpot.

Knutselmateriaal
Gezinnen met kinderen kunnen veel knutselmateriaal vinden in hun afval. Kartonnen dozen en wc rollen hoeven niet naar het oud papier. Deze kun je veel beter bewaren als knutselmateriaal voor de kinderen. Op karton kun je teken, maar je kunt dit stevige materiaal ook gebruiken om huisjes van te knutselen.

Mooie en nuttige dingen maken met zogenaamd afva
© Pixabay.com

Pringles verpakking
Houd jij van Pringles chips? Deze chips is niet alleen erg lekker, ook de verpakking is bijzonder handig. Je kunt namelijk meerdere knutselprojecten maken van deze verpakking. Voor kinderen is het leuk om van deze verpakking een spaarpot te maken. Maar ook voor jongeren en volwassenen kan deze buis een handig materiaal zijn voor een knutselproject. Van een Pringles bus kun je namelijk ook een speaker maken voor jouw muziek. Snij een reep ongeveer 7 tot 10 cm uit de lengte van de verpakking en zet jouw telefoon in de Pringles bus. De muziek wordt hierdoor beter weerkaatst en jij geniet van een handige speaker.

Nieuwe planten
Wist je dat je veel restjes tijdens het eten koken niet weg hoeft te gooien. Veel resten van groente kun je goed gebruiken om nieuwe planten van te kweken. Wanneer je bijvoorbeeld prei afsnijdt tot boven de wortels, kun je dit stuk met wortels in een kopje met water zetten. Diezelfde week begint er een nieuwe prei te groeien uit de wortel. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld ui, wortel en verse kruiden. Je kunt ook aardappels die al wortels beginnen te krijgen, simpelweg in de grond stoppen, in plaats van bij het afval. Na enkele weken zal je een aardappelplant zien herrijzen uit de grond en kun je jouw eigen aardappels telen.

Je gooit soms veel meer weg dan je denkt. Met veel zogenaamd afval, kun je zelf nog een heleboel maken. Het is een duurzame optie om meer te doen met jouw afval dan het simpelweg weg te gooien. Upcycle ook jouw afval en geniet van jouw eigen compost, nieuwe planten en de beste knutselprojecten.