Hoe creëer je een gezellig huis voor jou en je kat?

Met de komst van een kat in huis, komen ook enkele aanpassingen van je interieur om de hoek kijken. Zo heb je natuurlijk in ieder geval een kattenbak, voerbak, waterbak en een mandje nodig, en daarnaast vind je nieuwe harige huisgenoot het ook fijn om wat speeltjes te hebben. Het is belangrijk dat een kat zijn natuurlijke gedrag kan uitoefenen. Is dit niet het geval, dan kun je te maken krijgen met allerlei (gedrags)problemen, zoals plassen in huis, overgewicht en agressie. Om dit te voorkomen leggen we hier uit hoe je jouw huis katvriendelijk in kan richten.

Hoe creëer je een gezellig huis voor jou en je kat
© Pixabay.com

De basis: kattenbak, voerbak en drinkbak
De eerste levensbehoeften van je poezenbeest zijn water en voedsel. Daarnaast zijn een of meerdere kattenbakken noodzakelijk, zeker als je huistijger niet naar buiten kan of mag. De stelregel is in principe één kattenbak per kat plus eentje extra. Plaats de bakken indien mogelijk op verschillende etages. Vaak zie je dat er ergens in huis een ‘handig’ hoekje voor de kat wordt ingericht, waar de kattenbak én het voerbakje en drinkbakje staan. Denk je nu eens in dat jij naast je toilet dat al een tijdje niet doorgespoeld is zou moeten eten, en dat je bovendien nog eens veel beter ruikt dan je nu doet. Je raadt het al: er moet minimaal twee meter afstand tussen de kattenbak en voer- en drinkbakje zitten.

Mag je kat naar buiten?
Katten die naar buiten mogen hebben vaak een levensstijl die dichter bij hun natuur staat. Ze worden geprikkeld door allerlei dingen die buiten gebeuren: vogeltjes die ze proberen te besluipen, de wind die door hun vacht waait, et cetera. Maar daar staat tegenover dat één op de vier katten komt te overlijden door een verkeersongeluk, er een groter risico is op ziekte en ook niet alle mensen hebben het beste voor met jouw lieve huisdier. Je kunt daarom overwegen om je kat niet naar buiten te laten, of je tuin volledig af te sluiten, zodat hij veilig een frisse neus kan halen. Zeker als je jouw harige huisgenoot niet naar buiten laat, is het noodzakelijk dat je zijn leefomgeving verrijkt, oftewel op een positieve manier zijn zintuigen prikkelt.

Hoe creëer je een gezellig huis voor jou en je ka
© Pixabay.com

Hoe verrijk je de leefomgeving van je kat én hou je jouw huis gezellig?
Het verrijken van de leefomgeving betekent niet dat jouw hele huis in het teken van je poezenbeest moet komen te staan. Sommige verrijkingen, zoals het op een uitdagende manier aanbieden van eten, bijvoorbeeld in een ‘activity board’ of een voerbal, vergen helemaal niet zo veel moeite en aanpassing. En met een beetje creatieve oplossingen zorg je ervoor dat de verrijkingen die je aanbrengt in huis ook nog eens een toevoeging aan je interieur zijn. Wat dacht je van een mooie ‘kattensnelweg’, bestaande uit meerdere planken langs de muur, waar je kat lekker de hoogte in kan. Sommige van deze planken kun je bekleden met speciale stof, zodat je poezenbeest er ook nog eens lekker aan kan krabben. Daarnaast kun je bijvoorbeeld denken aan een kattenhangmat, her en der kattengras in leuke potjes plaatsen en een decoratief fonteintje, naast de gewone waterbak. Op websites als Pinterest vind je tal van leuke ideeën om je huis op een leuke manier katvriendelijk te maken.