Het creëren van een kindvriendelijke tuin

Kinderen vinden het vaak fijn om buiten te spelen. Helaas zijn de gewone tuinen vaak niet geschikt om kinderen veilig hun gang te laten gaan. Zo zijn er vaak diverse materialen gebruikt die gevaarlijk kunnen zijn. Hierbij denkend aan scherpe hoeken, opstapjes en harde oppervlaktes. Daarom is het van belang om de tuin kindvriendelijk te maken door op de volgende manier je tuin in te richten:

Het creëren van een kindvriendelijke tuin
© Pixabay.com

Afscheiding tuin
Zorgen voor veiligheid in de tuin is van belang bij het hebben van kinderen. Je wilt ze graag in de gaten houden, zonder dat ze de tuin verlaten wanneer dit niet mag. Je kunt ervoor kiezen een afscheiding in de tuin aan te maken. Dit kan door bijvoorbeeld een haag te plaatsen, schuttingen en/of een hekje met slot.

Kindvriendelijke ondergrond
De perfecte ondergrond waar kinderen lekker op kunnen spelen is niet te hard en te glad. Zo kun je houtsnippers gebruiken. Een bijkomend voordeel is niet alleen dat dit voor een zachte ondergrond zorgt, mar ook onkruid tegen gaat en de bodem vochtig houdt. Ook gras en zachte matten zijn een goede oplossing om in de tuin te hebben. Zo kunnen kinderen erop springen, kruipen en vallen, zonder dat grote ongelukken op de loer liggen.

Schaduw
De tuin moet schaduwmogelijkheden hebben. Dit kun je creëren door het kopen van een schaduwdoek. Dit doek kan gespannen worden aan palen of bomen, maar kan ook aan de muur worden bevestigd, zodat er geen palen in de weg komen te staan. Daarnaast is een overkapping, tuinhuisje en parasols een goede oplossing om meer schaduw te krijgen en de kinderen veilig te laten spelen en ze zo te beschermen tegen de zon.

Het creëren van een kindvriendelijke tui
© Pixabay.com

Planten/vijver
Bij een tuin hoort groen. Wel moet opgelet worden dat er geen giftige en/of planten met een irriterende werking bij huidcontact worden geplant. Denk hierbij aan een buxus, doornappel en vingerhoedskruid.
Een vijver in de tuin is leuk, maar niet handig met kleine kinderen in verband met verdrinkingsgevaar. Heb je toch een vijver, scherm deze dan goed af door er een hekje omheen te bouwen waar je kind niet overheen kan klimmen.

Natuur
Het is leuk om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Denk hierbij aan het hebben van een moestuintje waar fruit geteeld wordt. Ook het kennis laten maken met insecten is leuk. Door het hebben van een vlinderstruik, kun je samen vlinders spotten. Of plaats vogelhuisjes en voedsel in de winter voor de vogels. Op deze manier trekt de tuin allerlei dieren aan.

Speelattributen
Dan zijn er natuurlijk nog de speelattributen. Heb je ruimte in de tuin, dan mag een zandbak niet ontbreken. Zorg er wel voor dat de zandbak afgedekt kan worden. Zo voorkom je dat katten hier hun behoefte in gaan doen. Een watertafel is ook leuk om mee te spelen en te spetteren. Je hebt ook watertafels waar je deels zand en deels water in kunt doen voor nog meer speelplezier.
Dan heb je nog het speelhuisje, de glijbaan en de schommel. Een schommel zorgt altijd voor veel plezier bij kinderen. De schommel kun je bevestigen aan een boom of een muur. Het kan ook hij is ingebouwd bij een speeltoestel.