Is je matras al wat ouder, dan zul je er misschien nog maar weinig aandacht aanbesteden. Waarom zou je immers als je matras toch al aan vervanging toe is. Komt er eenmaal een nieuw matras, dan wordt het een ander verhaal. Je wilt hem zorgvuldig op de juiste manier onderhouden en behandelen, wat je matras écht ten goede komt. Je verlengt er niet alleen de levensduur mee, maar het is ook vanuit hygiënisch oogpunt aan te raden een matras zorgvuldig bij te houden. Hoe je dat precies doet lees je in dit artikel.
Matras maandelijks omdraaien
Misschien ken je het wel van je oude matras: kuilvorming. Slaap je namelijk eindeloos op een matras wat niet met enige regelmaat (1 x per maand) wordt omgedraaid, dan ontstaat er naar verloop van tijd een heuse kuil. Zeker wanneer je op een tweepersoonsbed altijd in het midden slaapt en het bed uit 2 aan elkaar geschoven eenpersoonsbedden bestaat. Je ligt dan altijd als het ware op de twee buitenranden van het matras. Omdraaien helpt hiertegen. Je kunt het voeteneind afwisselen met het hoofdeinde en soms kun je het matras ook daadwerkelijk omkeren wanneer je matras geen onder en bovenzijde heeft.
Moderne, ergonomische matrassen kennen echter meestal wel een boven en onderzijde, zoals hier te zien is bij Yousleep.nl. Dergelijke matrassen kantel je niet om. Gelukkig is dat ook niet nodig, het moderne matras is juist ontworpen om het gewicht van personen zo gunstig en optimaal mogelijk te verdelen en te ondersteunen.
Matras laten luchten
Vanuit hygiënisch oogpunt is het zeer belangrijk om je matras én je beddengoed dagelijks te laten luchten. Deze handeling vergt nauwelijks tijd en zorgt voor een fris bed. Na het ontwaken hang je jouw dekbed over een stoel, of over iets anders (sommige mensen gebruiken hier de slaapkamerdeur voor). Zo sla je twee vliegen in één klap; zowel het dekbed als het matras krijgen de kans te luchten. Plaats wel altijd minimaal de roosters open van je slaapkamer, zodat er ook daadwerkelijk buitenlucht in de slaapkamer komt. Laat de slaapkamerdeur open staan, zo kan er enige tocht plaatsvinden.
Door te luchten kan het ontstane vocht ontsnappen uit je matras en dekbed. Iedereen kent ‘s nachts enige transpiratie, al is het nog zo minimaal. Dit hoopt zich op in je matras en kan gedurende de dag beter vervliegen bij een goede ventilatie.
Hygiëne tips:
- Wissel iedere week van beddengoed, zo blijft je matras eveneens fris
- Was je beddengoed op minimaal 60 graden, zo wordt huismijt gedood
- Stofarm beddengoed krijg je door het na een wasbeurt te drogen in de wasdroger
- Maak gebruik van een moltondeken als matrasbeschermer
- Was eens per maand indien mogelijk de matrashoes. Doe dit nooit te heet i.v.m. krimp
- Stofzuig wekelijks je slaapkamer en neem het matras hierbij mee. Niets geks aan, je verwijdert nog eens extra de huisstofmijt
Met deze makkelijk uitvoerbare tips, die niet veel meer vergen dan enkele extra handelingen, houd jij je matras keurig netjes én blijft hij langdurig in goede staat.