Wie een nieuw fraai terras met vlonderplanken laat aanleggen, hetzij op balkon of gewoon in de tuin, staat voor een misschien wat lastige keuze: kies ik voor hardhouten vlonderplanken, of juist voor composiet vlonderplanken? Wat is de beste investering? En geniet de hardhouten- of de composiet vlonderplank nu eigenlijk de voorkeur? Het verschil tussen beiden, en de voor- en nadelen van beiden nemen we met je door binnen dit artikel.
Wat zijn composiet vlonderplanken eigenlijk?
Composiet vlonderplanken (WPC, Wood Polymer Composite) zijn terrasplanken en bestaan minimaal voor 50% uit houtvezels. Voor de verwerking van de houtvezels is geen bomenkap nodig, het betreft de restproducten van houtverwerkingsbedrijven. Mede hierdoor kennen composiet terrasplanken dezelfde natuurlijke uitstraling en hetzelfde gevoel als hardhouten vlonderplanken. Ze zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen. Zo is er de keuze uit composiet vlonderplanken met brede of smalle groeven of bijvoorbeeld voorzien van houtnerf. Daarnaast bestaat er een breed scala aan composiet vlonderplanken in de meest uiteenlopende kleurschakeringen en houtprints: van lichtkleurig hout tot antracietkleurig en alles hier tussenin. Zo tref je altijd een kleur die bij jouw terras past.
Kies ik voor composiet terrasplanken?
Composiet vlonderplanken kennen vele voordelen. Hieronder tref je de belangrijkste voor- en nadelen:
Voordelen Composiet vlonderplanken:
- Niet gevoelig voor verkleuring door de zon/ weersomstandigheden
- Vrijwel onderhoudsvrij
- Vlekken bestendig
- Lange levensduur
- Niet rottend
- Luxe uitstraling
- Verkrijgbaar in vele houtkleuren en uitvoeringen
- Blootvoets te betreden, zonder angst te hoeven hebben voor het oplopen van splinters
- Worden niet glad bij vocht en regen. Kennen een antislip laag
- Is duurzaam, want vervaardigd van hout restproductie en veelal gerecyclede kunststof
- Lichter in gewicht dan hardhout
- Levensduur van wel 25 jaar
Nadelen Composiet vlonderplanken:
- Iets kwetsbaarder dan hardhout bij het laten vallen van harde objecten (bij gebruik van holle composiet vlonderplanken)
- De prijs ligt hoger dan die van hardhout
Houten vlonderplanken. Doen?
De houten vlonderplank is in de meeste gevallen van hardhout gemaakt. Hardhout heeft als eigenschap dat het niet snel rot en bestand is tegen vocht. Maar er bestaan ook nadelen. We nemen even de voor- en nadelen met je door:
Voordelen hardhouten vlonderplanken:
- Natuurlijk hout, echt hout met dito uitstraling
- Is langdurig bestand tegen vocht
- Is onderhoudsarm
Nadelen hardhouten vlonderplanken:
- Kunnen glad worden bij vocht
- Kunnen uitzetten en krimpen door weersinvloeden (hout ‘leeft’)
- Er treedt meestal verkleuring op door zonlicht, wordt al snel (binnen een jaar) grijs van kleur
- Er kan mos- en algenvorming ontstaan, evenals schimmelgroei
- Bomenkap nodig om het product te verkrijgen
Wat zijn nu de beste terrasplanken?
Je ziet, beiden kennen voor- en nadelen, het is dan ook echt een persoonlijke afweging die je zult moeten maken, hoewel de composiet vlonderplank eigenlijk de grootste voordelen kent. Dit maakt deze terrasplank dan ook echt tot een goede investering, zeker gezien de lange levensduur en het gebruiksgemak. De luxe uitstraling daarbij van terrasplanken die geen kleurverlies kennen en slijtvast zijn, bieden je tuin direct een heerlijk, uitnodigende comfortabele uitstraling en maken de investering meer dan de moeite waard. Ook de bijdrage aan een duurzamer milieu, dankzij de mate van hoge recycling maken het tot een excellent en verantwoord product.