Er groeit een berk in mijn tuin: hoe draag ik er zorg voor?

Een berk is een sterke boom die heel erg goed groeit op plekken die voor andere bomen ongunstig zijn. Een berk heeft in zijn sap een hoog suikergehalte; dit zorgt ervoor dat deze boom goed bestand is tegen een bar klimaat. Hij groeit ook zeer snel, daarom is regelmatig snoeien aan te bevelen. Maar hoe kun je dat nu op de juiste manier doen?

Er groeit een berk in mijn tuin hoe draag ik er zorg voor
© Pixabay.com

Wanneer kun je de berk het beste snoeien?

Je kunt de berk het beste snoeien in november of december. Halverwege januari komt de sapstroom op gang en je kunt de boom dus het beste voor deze periode gesnoeid hebben. Als je het later doet, dan kan de boom teveel vocht verliezen, omdat hij begint te bloeden. Een lichte snoeibeurt is ook mogelijk in de zomer, de berk bloedt dan niet. Wel kan het snoeiwerk dan wat zwaarder zijn vanwege de bladeren.

Het knotten van een berk

Als je een stuk van de berkenboom afzaagt, dan zal de boom heel snel gaan groeien om dit te compenseren. Knot je de boom bijvoorbeeld, dan zul je zien dat hij al heel vlot weer scheuten krijgt. De manier waarop een berk groeit is normaal gesproken lang en slank. Als je hem echter drastisch snoeit, dan krijgt hij een bolle vorm. Na enkele jaren zal de berk wel weer terug groeien in zijn oorspronkelijke vorm en kun je weer een tijdje vooruit.

De leeftijd van een berk

Omdat een berk zacht hout heeft, wordt deze boom over het algemeen niet zo heel erg oud. De snelle groei van een berkenboom heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Als je op dit moment een heel klein boompje plant van vingerdikte, kun je over vijf jaar een boom van enkele meters hoog in je tuin hebben staan.

Er groeit een berk in mijn tuin hoe draag ik er zorg voo
© Pixabay.com

Waar kun je een berk het beste planten?

Een berkenboom houdt van zonlicht en staat het liefst op een zandige, lichte grond die niet te droog is. Op deze manier kunnen de wortels van de berk water weghalen uit de bovenste grondlaag. Dit zal je moeten compenseren met besproeiing wanneer je er ook nog andere planten in de buurt wilt laten groeien. Een berk wortelt erg oppervlakkig.

Kan een berk ziektes krijgen?

Een alleenstaande berk kan te maken krijgen met twee soorten ziektes; berkenzwam en heksenbezem. De berkenzwam is een soort schimmel bestaande uit vruchtlichamen die op elfenbankjes lijken. Als een berkenboom veel last heeft van berkenzwam, dan zal deze uiteindelijk dood gaan. Een heksenbezem wordt veroorzaakt door een schimmel. Het uit zich als kleine takjes die de vorm hebben van een vogelnest. Je kunt een heksenbezem gewoon verwijderen, al vinden veel mensen het mooi en laten het om deze reden vaak zitten.

Voldoende voedingsstoffen

Een boom heeft voldoende voedingsstoffen nodig. In zijn natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld in het bos, wordt een berk regelmatig bemest door compost, zoals bijvoorbeeld bloesem-, vrucht-, en bladresten. Wanneer dit organisch materiaal niet aanwezig is of wordt weggehaald, kan de berk extra organische bemesting gebruiken. Dit kan in de vorm van compost zijn, koemestkorrels of stalmest. Kunstmest toevoegen is alleen nodig als er een gebrek aan voedingsstoffen is vastgesteld. Dien je dit klakkeloos toe, dan kan dit in de bodem tot onbalans leiden.