Makkelijke ovenschotels met aardappelen en groenten

Ovenschotels zijn populair en niet voor niets. Behalve dat ze erg lekker zijn en je er eindeloos mee kunt variëren, hebben ze nog meer voordelen. Je kunt een ovenschotel al daags van te voren maken zodat je die alleen nog maar hoeft af te bakken of op te warmen. Dat is ideaal als je de volgende dag weinig tijd hebt om te koken, maar ook als je eters krijgt. Met een ovenschotel hoef je alleen nog maar de tafel te dekken en te genieten (van je gasten).

Makkelijke ovenschotels met aardappelen en groenten
© Pixabay.com

In dit blog geven wij je een aantal lekkere recepten voor makkelijke ovenschotels met aardappelen en groenten en natuurlijk wat algemene tips.

Ovenschotel met zoete aardappel en courgette voor 2 tot 3 personen

400 gram zoete aardappel
2 kleine courgettes
3 tot 4 trostomaten
100 gram kastanjechampignons
Een bolletje mozzarella
Geraspte (schapen-)kaas naar smaak
Olijfolie
zeezout, peper
Verse tijm

Snijd de zoete aardappel in dunne plakken, kook ze in 5 minuten gaar en laat afkoelen.
Snijd de courgette (hoef je niet te schillen) in plakken, leg ze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Spoel na een half uur af en dep ze droog.
Giet een beetje olijfolie over de bodem van een ovenschaal en bedek de bodem met de zoete aardappel. Bestrooi ze met peper, tijm en zeezout.
Bak intussen de in plakjes gesneden champignons in wat olijfolie en voeg wat gedroogde tijm toe.
Leg de courgetteplakken op de aardappel, dan de champignons. Eindig met de plakken tomaat en plakjes mozzarella om en om. Strooi tot slot wat geraspte kaas over de ovenschotel.

Ovenschotel met champignons en paprika voor 2 personen

1 gele paprika
1 rode paprika
2 portobello’s (of eventueel bakje kastanjechampignons)
4 aardappelen
1 rode ui
Halve courgette
10 cherrytomaatjes
4 el olijfolie
2 takjes verse rozemarijn
2 takjes verse tijm
Snijd de aardappels en de groente in grove stukken (de cherrytomaatjes kun je heel toevoegen), hussel ze door elkaar en doe ze samen met de kruiden in een ovenschaal.
Verdeel de olijfolie erover en hussel nog eens door elkaar. Zet ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven en verwijder voor het serveren de kruiden.
Voor een niet vegetarische variant kan dit gerecht met bijvoorbeeld lamsworstjes of chipolata worstjes worden geserveerd.

Langedijker koolschotel voor 2 tot 3 personen

300 gram gesneden witte kool
2 a 3 tomaten
2 uien
1 grote prei
1,5 el kerriepoeder
0,5 el nootmuskaat
Boter
Geraspte kaas
Scheutje melk
Zout en peper

Makkelijke ovenschotels met aardappelen en groente
© Pixabay.com

Kook de geschilde aardappelen en appels samen in een pan in ongeveer 20 minuten gaar en maak er een puree van. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een klontje boter. Voeg eventueel nog wat melk of room toe.
Snijd intussen de prei in dunne ringen, de kool in stukjes en snipper de uien. Fruit de uien aan * en voeg de kool toe tot deze wat zachter is. Voeg nu de prei en het kerriepoeder toe tot de prei gaar is. Verdeel het mengsel over de bodem van de ovenschaal en verdeel dan de puree erover. Bedek de puree met plakken tomaat en bestrooi het naar smaak met geraspte kaas.
Voor een niet vegetarische variant bak vanaf * nog 300 gram gehakt mee.

Aardappelen

Als er in een recept aardappelen staat genoemd, kun je daar ook een beetje creatief mee omgaan, om zo nog meer tijd te besparen.
Aardappelpuree kun je natuurlijk zelf maken (gebruik bij voorkeur kruimige aardappels). Aardappels schillen, koken, stampen en kruiden. Maar heb je er al eens aan gedacht om een kant en klare aardappelpuree in je ovenschotel te verwerken? Snel en makkelijk. Alleen wat water koken en klaar is kees. Kant en klare aardappelpuree is ook nog eens in verschillende smaken verkrijgbaar.
Je kunt ook kant en klare aardappelschijfjes van de supermarkt gebruiken. Om er zeker van te zijn dat ze ook goed gaar worden, wordt geadviseerd om ze voor gebruik even kort te koken.
Gebruik ook eens Pommes duchesses in plaats van een laagje aardappelpuree om je ovenschotel mee te eindigen. Dat ziet er ook nog eens heel aantrekkelijk uit.

Ovenstanden

Verwarm als je met het klaarmaken van je ovenschotel begint de oven altijd voor. Op 200 graden bij traditionele boven- en onderwarmte en 180 graden bij een hete lucht oven. Schuif je een ovenschotel in de oven waarvan de ingrediënten nog warm zijn? Dan kun je op 30 tot 35 minuten rekenen. Wanneer een ovenschotel is afgekoeld, bijvoorbeeld omdat je die daags tevoren hebt bereid, reken dan op 40 tot 45 minuten. Controleer in elk geval na een half uur of de bovenkant niet te bruin wordt. Dek de ovenschotel de laatste minuten met een stuk aluminiumfolie af.