De beste planten voor een gave haag

Ben je van plan om een nieuwe tuin aan te leggen? Of wil je misschien meer groen in de tuin? Dit kun je doen door de saaie schutting te verwijderen en te kiezen voor een gave haag van planten. Maar wat voor planten zijn nu eigenlijk het meest geschikt om een mooie haag te vormen?

De beste planten voor een gave haag
© Pixabay.com

Coniferen

Wanneer je denkt aan een haagplant, dan denk je al snel aan een conifeer. Deze plant staat al tijden bovenaan als het gaat om populariteit voor het vormen van een mooie haag. Dat is niet voor niets, ze zijn namelijk erg gemakkelijk in het onderhoud, even snoeien in de gewenste vorm en klaar. Er bestaan verschillende conifeersoorten. De taxus is erg populair omdat deze heel goed tegen het snoeien kan en de groei is langzaam, zodoende houdt het lang zijn gesnoeide vorm vast. Heb je liever een haag die snel groeit? Kies dan voor een Leylandcypres, deze kan per jaar een meter groeien. Binnen no-time heb je zo een groene haag om je tuin!

Laurierplant

Een andere plant die veel gebruikt wordt als haag is de laurier. Een laurier is een prachtige plant met grote bladeren die glanzen. Ook van de laurier bestaan meerdere soorten. De keus van de soort kun je het best laten afhangen van de grote van je tuin. Sommige soorten worden namelijk groter en breder dan andere soorten. Kies voor een grote soort wanneer je een grote tuin hebt. Een te grote haag is echter niet mooi voor een kleine tuin, kies dan voor een lauriersoort die kleiner blijft zoals de Herbergii.

Buxus

Wil je een kleine maar gave sierhaag? Kies dan voor de vertrouwde buxus. De buxus heeft een dichte begroeiing en is eenvoudig om bij te houden. Van deze plant wordt ook gebruik gemaakt om vormen mee te snoeien. De haag van een buxus zal niet heel hoog worden, daarom is het niet geschikt als afscheiding, maar vooral als sierhaag. De buxus heeft echter een nadeel, het is zeer gevoelig voor ziektes zoals de buxusmot. Deze mot zal je mooie haag in korte tijd verpesten. Wil je dit voorkomen dan kun je ook kiezen voor een Japanse hulst. Deze plant is ook zeer geschikt voor kleine borders.

De beste planten voor een gave haa
© Pixabay.com

Haagplanten die het blad verliezen

De bovenstaande haagplanten behouden allen hun blad in de winter, maar er bestaan ook hele mooie haagplanten die in de winter hun blad verliezen. De populairste bladverliezende soorten zijn de beukenhaag, en de liguster. Deze verliezen niet al hun blad en bieden daardoor het hele jaar lang voor privacy. Een plant die het blad verliest gedurende de winter lijkt misschien niet geschikt voor een haag, maar ze bieden weer andere voordelen boven de planten die wel groen blijven. Zo heb je namelijk een haag die verandert gedurende de seizoenen. In de lente zie je de kleur van nieuwe knoppen in haag verschijnen, in de zomer is het mooi groen. Na de zomer zal de haag prachtige herfstkleuren krijgen en in de winter vormen de kale takken een sfeervolle afscheiding.

Als je de haag gaat gebruiken als een natuurlijk middel tegen inbrekers, kies dan voor een plant die flinke doorns hebben. Voorbeelden van deze planten zijn de meidoorn, de sleedoorn en enkele rozenstruiken. Wil je een haag die voor vooral voor privacy zorgt? Kies dan voor een plant die groen blijft in de winter. Voor een gave haag die vooral mooi is kun je het best kiezen voor een haagplant die het blad verliest in de winter.