Typische Scandinavische gerechten om in je eigen keuken te bereiden

Ieder gebied en ieder land op de wereld hebben wel hun eigen gerechten. Nederlanders die op vakantie gaan naar andere gebieden proeven daar dan ook vaak de gerechten van die landen en gebieden. Denk bijvoorbeeld aan zuiderse oorden, maar ook aan Scandinavië en aan diverse Scandinavische gerechten. Om Scandinavische gerechten te eten hoef je echter niet helemaal naar een Scandinavisch land af te reizen. Je hebt namelijk ook de mogelijk bepaald typisch Scandinavische gerechten gewoon in je eigen keuken te bereiden. Hieronder vindt je een lijstje van typisch Scandinavische gerechten die je in je eigen keuken kun bereiden.

Typische Scandinavische gerechten om in je eigen keuken te bereiden
© Pixabay.com

Scandinavisch gehaktbrood
Gehaktballen en gehaktbrood zijn gerechten die in Scandinavische landen al tientallen, misschien honderden jaren worden gegeten. De gerechten zijn er erg populair. Niet alleen de locale inwoners van de landen, maar ook toeristen die er komen eten de gerechten. Het voorbereiden van gehaktbrood in je eigen keuken is echter niet zo lastig. De belangrijkste ingrediënten die je in principe moet hebben zijn rundergehakt, fijngehakt, melk, plakjes spek, paneermeel en eieren. Verder kun je het gehaktbrood zelf nog een extraatje geven die je wilt, denk bijvoorbeeld aan een aantal teentjes knoflook, uien, paprika’s of zwarte peper. Het is uiteraard wel belangrijk eerst vast te stellen voor hoeveel personen je gehaktbrood wilt bereiden. Vervolgens kun je bepalen wat de hoeveelheid is van de ingrediënten die je nodig hebt.

Zweedse balletjes
Zweedse balletjes behoren tot de populairste Scandinavische gerechten. Ze worden in grote hoeveelheden geserveerd en zijn dan ook zeer geliefd, maar ook dit gerecht kun je gewoon thuis in de eigen keuken bereiden. Om Zweedse balletjes te bereiden heb je niet veel ingrediënten nodig. Om te beginnen heb je sowieso half-om-half gehakt nodig. Daarnaast zijn er ook gestampte aardappelen en eieren nodig. Ook paneermeel en nootmuskaat behoren tot de nodige ingrediënten. Zweedse balletjes worden vooral veel gegeten met mosterd. Ook kun je natuurlijk zelf ingrediënten die je lekker vindt toevoegen zoals uitjes.

Typische Scandinavische gerechten om in je eigen keuken te bereide
© Pixabay.com

Gravad Lax
Gravad Lax is een typisch Scandinavisch visgerecht. Het gerecht bestaat uit gemarineerde zalm dat zeer dun gesneden is. Meestal wordt Gravad Lax geserveerd met een mosterd-achtig sausje dat niet al te sterk is. Bij Gravad Lax is het meestal zo dat de zalm lichtelijk uitdroogt doordat er bepaalde kruiden op worden geplaatst. Veel ingrediënten heb je dan ook niet nodig, de zalm is het hoofdingrediënt maar ook een van de enige ingrediënten. Wel spelen de kruiden die eraan worden toegevoegd een relatief grote rol.

Knäckebröd
Knäckebröd is een soort cracker dat van oorsprong rond is, maar steeds meer in rechthoekige vormen voorkomt. Ook Knäckebröd is afkomstig uit Scandinavië en kan gewoon thuis in de keuken worden gemaakt. Om in de eigen keuken thuis Knäckebröd te bereiden zijn echter wel aardig wat ingrediënten nodig. Gist, volkorenmeel en bloem behoren tot de belangrijkste ingrediënten. Verder is er bij de bereiding van Knäckebröd ook olie, lauw water, zout, havermout, sesam of maanzaad en in sommige gevallen honing nodig. De bereiding kan even duren, vooral ook omdat het Knäckebröd goed moet bakken natuurlijk, maar dan heb je ook wat. Knäckebröd wordt ook in lokale Nederlandse supermarkten verkocht. Het is 1 van de meest voorkomende etenswaren uit Scandinavië in Nederland en het wordt dan ook vaak genuttigd bij het ontbijt of in sommige gevallen als tussendoortje.