Een bij-vriendelijke tuin aanleggen doe je zo

Wereldwijd is er sprake van een massale bijensterfte. Bijen zijn erg belangrijk voor de natuur en het is daarom erg belangrijk om ze een handje te helpen om te kunnen overleven. Je kunt dit doen door een bij-vriendelijke tuin aan te leggen. Als je ervoor zorgt dat bijen voldoende te eten en te drinken hebben en de gelegenheid om te nestelen, dan help je ze al een eind op weg.

Een bij-vriendelijke tuin aanleggen doe je zo
© Pexels.com

Bijen zijn onmisbaar

Wist je dat er zonder bijen geen appels, aardbeien of koffie meer zou zijn? Niet veel mensen zijn zich bewust van het feit dat bijen onmisbaar voor ons zijn. Het gaat vooral slecht met de wilde bijen. Er zijn ongeveer 360 soorten wilde bijen en een kwart daarvan wordt bedreigd met uitsterven. Gebrek aan voeding is hier de belangrijkste oorzaak van. Door versteende tuinen en grootschalige, intensieve landbouw zijn er minder bloemen. Wil je de bijen dus helpen, zorg dan allereerst voor voldoende bloemen in je tuin of op je balkon.

Tips voor een bij-vriendelijke tuin

Een bij-vriendelijke tuin heeft planten die bloeien vanaf het vroege voorjaar en blijven bloeien tot laat in de herfst. Drachtplanten zijn planten waar bijen en vlinders op afkomen. Maak een keuze voor één van de onderstaande planten:

• Zenegroen
• Botanische krokus
• Gewone lavendel
• Ooievaarsbek
• Hysop
• Lampenpoetser
• Duifkruid
• Rozen
• Hemelsleutel
• Wilde Marjolein

Gebruik milieuvriendelijke producten

Heb je last van onkruid of andere ongewenste insecten in je tuin? Maak dan geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, maar ga voor een milieuvriendelijk product. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor de bijen, maar brengen voor de mens ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

Een bij-vriendelijke tuin aanleggen doe je z
© Pixabay.com

Maak een bijenhotel

Een bijennest wordt vaak gemaakt in spleten en gaatjes in hout of muren of in plantenstengels. Een bijen hotel bootst als het ware deze natuurlijke situatie na. Een bijenhotel wordt speciaal gemaakt voor wilde bijen die solitair leven. De wilde bij is onmisbaar voor de bestuiving van fruit en bloemen. Dus wil je een bij vriendelijke tuin? Dan mag een bijenhotel eigenlijk niet ontbreken. Je kunt deze heel gemakkelijk zelf maken van hout en bamboe, maar je kunt ze ook kant en klaar kopen.

Wil je dat jouw bijenhotel een succesvolle standplaats wordt? Dan moet het aan bepaalde voorwaarden voldoen. De bijen hotels die in de winkel worden aangeboden voldoen daar vaak niet aan. Ze bestaan over het algemeen uit een stuk hout met gangen die erin geboord zijn en holle stengels. Hangen ze eenmaal in de tuin, dan raak je snel teleurgesteld, aangezien deze bijenhotels amper bijen aantrekken. Vaak zijn de bamboestokjes te groot, zijn de gangen niet geboord in houtblok maar in plankjes en worden er spleetkastjes, dennenappels en houtblokjes aangeboden war bijen helemaal geen gebruik van maken.

Rommelhoekjes in de tuin zorgen er ook voor dat er bijen worden aangetrokken. Je kunt deze hoekjes maken door stapels plantenpotten of hout neer te leggen. Bijen kruipen hier graag onder en hebben de mogelijkheid om hier op een beschutte plek een nestje te kunnen bouwen.

Snoei pas in het voorjaar

Sommige bijen kiezen uitgebloeide bloemstengels uit om in te overwinteren. Haal deze daarom pas weg in het voorjaar, zodat je de bij niet stoort in haar winterslaap. Je helpt hier niet alleen de bij mee, ook wordt de plant op deze manier beschermd tegen de vorst.