Sommige dingen in ons leven zijn onvoorspelbaar en zelfs onontkoombaar. Iedereen kan door (plotselinge) ziekte, ongeval of ouderdom met een beperktere mobiliteit te maken krijgen waardoor er geen trappen meer kunnen worden gelopen. Dat is op zich al vervelend en verdrietig genoeg. Nog vervelender is het wanneer u hierdoor niet meer in uw huidige woning kunt blijven wonen. Wanneer uw woning daar geschikt voor is, zou u op de begane grond eventueel een slaapkamer en/of badkamer kunnen laten realiseren. Dergelijke ingrijpende aanpassingen kosten helaas vele duizenden euro’s. Een goedkopere én eenvoudige oplossing is het om een traplift te laten plaatsen. Vraagt u zich af of uw woning wel geschikt is voor het laten plaatsen van een traplift? Daar geven wij u in dit artikel graag enige uitleg over.
Welke soorten trappen zijn geschikt voor het plaatsen van een traplift?
Ook uw trap is geschikt voor het plaatsen van een traplift. Wel kan voor elke trap een andere soort traplift en installatie nodig zijn. Dit is afhankelijk van de soort trap die zich in uw woning bevindt.
Er zijn drie soorten trappen:
- rechte trappen
- trappen met één bocht
- trappen met meerdere bochten
Rechte trappen
Heeft uw woning een rechte trap zonder bochten? Bij een rechte trap is het plaatsen van het railsysteem vrij eenvoudig en er is minder maatwerk nodig. Omdat de traplift niet in een bocht hoeft mee te draaien, is er geen geavanceerd mechanisme nodig. Al met al is het plaatsen van een traplift bij een rechte trap de goedkoopste oplossing.
Trappen met één bocht
De kans is aanwezig dat uw woning een trap met één bocht heeft. Dit type trap komt namelijk veel voor. Ook voor dit soort trappen kan een passende traplift worden gemonteerd. De installatie is wat complexer dan bij een rechte trap en neemt meer tijd in beslag. Het mechanisme is ook geavanceerder dan bij een rechte trap.
Trappen met meerdere bochten
Wanneer uw trap meerdere bochten heeft, moet een geavanceerde traplift én een geavanceerd mechanisme worden toegepast. Ook het railsysteem vereist maatwerk. Al met al zullen de kosten voor een traplift bij dit type trap aan de hoge kant uitvallen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om bijvoorbeeld een tweedehands traplift aan te schaffen.
Het financiële plaatje
De kosten voor het plaatsen van een traplift komen mogelijks niet geheel op uw eigen rekening te staan. In bepaalde situaties kunt u namelijk via de gemeente voor een tegemoetkoming in de kosten in aanmerking komen.
Allereerst is er een doktersverklaring nodig dat u geen trappen kunt of mag lopen. Vervolgens toetst de gemeente uw inkomen en leefsituatie. Bij een te laag inkomen zult u voor een (gedeeltelijke) tegemoetkoming in aanmerking komen.
U kunt natuurlijk een traplift kopen, maar er zijn ook andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een tweedehands traplift
aanschaffen of een traplift huren. Mocht u een traplift willen of moeten aanschaffen, maak dan vooraf een afweging welke manier van financieren het beste bij uw situatie past.