Eens in de zoveel jaar is het tijd om het interieur onder handen te nemen. Daarbij kan het gaan om het vernieuwen van het meubilair, het aanpassen van de verlichting of de muren een andere look te geven. Zelf de muren behangen is ook zo’n klus, die je helpt om het interieur snel een ander aanzicht te geven. Als je plannen hebt om zelf te gaan behangen, dan is het verstandig om dit direct goed te doen. Zodat je een blijvend resultaat hebt waar je nog lang van kunt genieten. Maar zelf behangen: hoe pak je dat slim aan? Gebruik de tips hieronder en de behangklus thuis komt helemaal in orde!
Zorg voor een goed voorbereide start
Belangrijk bij behangen is dat de muur effen en strak is. Zo niet, dan gaat het behang bobbelen en komen er lelijke plekken in. De eerste stap is dan ook om beschadigingen in het muuroppervlakte op te vullen en te dichten met een muurvuller of nadenvuller. Vul alles goed op, zodat de wand lekker glad en strak afgewerkt is. Laat het vulmiddel na het egaal maken van de muur goed opdrogen. Als het vulmiddel droog is, moet de muur nog goed gladgeschuurd worden.
Wel of geen voorstrijkmiddel gebruiken?
Nadat de muur mooi egaal is gemaakt, is het slim om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Dit geldt zeker voor muren met een zuigende ondergrond. Een voorstrijkmiddel aanbrengen op de muur zorgt ervoor dat het oppervlakte beter hecht. Je brengt dit middel met een roller aan over de muur. Verdeel het voorstrijkmiddel goed en laat het grondig opdrogen.
Let op de kleuren
Let op: als er kleurvlekken op de muur aanwezig is, is het slim om die eerst weg te schilderen voordat je begint met behangen. Zeker bij lichtkleurig en wat dunner behang kunnen donkere plekken later gaan doorschijnen en lelijke plekken veroorzaken. Belangrijk is vervolgens om behang te kiezen met hetzelfde batchnummer. Zo garandeer je dat de behangrollen exact dezelfde kleuren hebben.
Tijd om het behang te knippen
Vervolgens is het tijd om het behang te knippen. Knip het behang in banen die minstens 10 centimeter langer zijn dan de muurhoogte. Wanneer het behang dat je gebruikt voorzien is van patronen, zorg er dan voor dat je weet wat de verspringingsmaat is. De maat van verspringing wordt, als hiervan sprake is, vermeld op de verpakking van de behangrol.
Het bereiden van de behanglijm
Hierna is het tijd om de behanglijm klaar te maken. Meng het poeder volgens de aanwijzingen die op de verpakking van de lijm staan. Met een goede roller kun je de behanglijm vervolgens op de muur aanbrengen en goed verdelen. Het is hierbij belangrijk om de lijm een stukje breder aan te brengen dan de breedte van de stroken behang. Zo weet je namelijk zeker dat het behang aan de randen goed vastgeplakt wordt. Trouwens: wil je het jezelf nog gemakkelijker maken, dan kun je ook kant en klare behanglijm kopen!
Meet de banen af en plak de eerste behangstrook op
Met een goede passer trek je vervolgens met een potlood loodrechte lijnen, die aangeven waar de eerste behangstrook komt. Daarna moet de eerste behangstrook met lijm worden ingesmeerd. Begin van bovenaf met plakken en laat 5 cm over aan de boven en onderkant. Na de strook snijd je met een stanleymes de strook precies op maat. Als de eerste strook hangt, rol je de randen en naden strak met een nadenroller. Vervolgens kun je de tweede strook aanbrengen, de derde, et cetera. Zo simpel is behangen eigenlijk!
Behangpapier kiezen vind ik nog moeilijker 🙂