Het belang van goede verlichting in huis

Ga je opnieuw je woning inrichten? Ben je verhuisd en denk je na over het interieur? Vaak krijgen de muren en de vloeren veel aandacht. Ook kijken we naar de meubels en de accessoires. Regelmatig komt de verlichting pas op een later moment aan de orde. Toch is verlichting enorm belangrijk voor de uitstraling van een ruimte. Je maakt hiermee echt sfeer in je huis. Allereerst is het belangrijk om de basis helder te hebben. Praktische verlichting zorgt niet altijd voor gezelligheid, maar op de nodige plaatsen voldoende licht hebben is natuurlijk wel belangrijk.

Het belang van goede verlichting in huis
© Pixabay.com

Voordeel van een lichtplan

Een lichtplan kan je helpen om de basic verlichting goed op orde te krijgen. Voor een gezonde woonomgeving is licht enorm belangrijk. Kijk in je woning allereerst naar de aansluitpunten. Dan kun je daar rekening mee houden. Daarna bedenk je wat je waar in je woning wilt doen. Op welke plek heb je sfeerverlichting nodig en waar moet de ruimte juist heel goed verlicht kunnen worden? Heb je ergens een werkplek? Is dit steeds op een andere plek? Dit zijn allemaal vragen waar je over na moet denken.

Hoe maak je een lichtplan?

Misschien lijkt het je wel mooi zo’n lichtplan, maar hoe gaat dat in zijn werk? Een aantal tips:

  • Deel een bepaalde ruimte in en pas daar je basisverlichting op aan
  • Na de basisverlichting komt de accentverlichting
  • Nooit geen spotjes boven de plek waar je vaak gaat zitten
  • Neem dimmers in plaats van een schakelaar
  • Zorg voor meerdere groepen die je onafhankelijk van elkaar kunt bedienen

3 Soorten licht

Als je het lichtplan aardig op een rijtje hebt, is het natuurlijk ook van belang om rekening te houden met de verschillende soorten licht. Je hebt basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting.

Het belang van goede verlichting in hui
© Pixabay.com

Basisverlichting

Dit spreekt eigenlijk wel voor zich. Hier kijk je allereerst naar als je een lichtplan maakt. Natuurlijk wil je een goede lamp in de keuken en bijvoorbeeld in de badkamer. Basisverlichting verlicht een gehele ruimte. Uiteraard kun je dit dimmen naar behoefte. Dit type licht is altijd sterk en geconcentreerd. Je moet er dus wel voor zorgen dat je niet het lichtpunt in kunt kijken. Wat kun je kiezen als basisverlichting? Denk aan spotjes of een hanglamp. Ook een kroonluchter kan erg mooi zijn en basislicht verspreiden.

Functieverlichting

Hierbij kun je denken aan een leeslamp of bijvoorbeeld spotjes boven het gasfornuis. Of denk aan een lichtpunt boven een mooi schilderij.

Sfeerverlichting

Dit vinden we vaak de belangrijkste soort verlichting. Toch komt het pas goed met de sfeer als de basis allereerst goed op orde is.

Ledlampen

Als het gaat om verlichting is ook de ledlamp een belangrijk item. Deze lampen bieden natuurlijk heel veel voordelen. Je bent energiezuinig bezig en denkt aan het milieu. Je kunt hier wel zo’n 80% energie mee besparen. Prettig is ook dat deze lampen nooit heel erg heet worden. Dat kan zeker fijn zijn wanneer er kinderen rondlopen in je huis. Verder hoef je niet bang te zijn dat je weinig keus hebt. Ook ledlampen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en modellen.