Waarom schimmel specialistisch verwijderd moet worden

Schimmel in huis is een veel voorkomend probleem. Schimmels zweven namelijk door de lucht en gaan groeien als ze op een vochtige plaats terecht komen. In huis zijn dat voornamelijk vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Heb je last van schimmel op de muur? Dan is professionele bestrijding de beste manier om definitief van de schimmel af te komen.

© Pexels.com

Wat zijn schimmels?
Schimmels zijn nauwelijks zichtbare, kleine paddenstoelen, die zich voortplanten door schimmelsporen. Deze sporen zweven door de lucht en komen via openingen zoals ramen en deuren naar binnen. Daar blijven ze plakken op vochtige plaatsen, waarna ze zich al binnen enkele uren beginnen te vermenigvuldigen.

Schimmels ontstaan in een vochtige omgeving
Er zijn verschillende oorzaken voor vocht in een ruimte. Zo ontstaat er condensatie in de keuken en badkamer op het moment dat warme lucht afkoelt. In de keuken ontstaat condensatie door dampen die tijdens het koken vrijkomen. In de badkamer veroorzaakt een warme douche condensatie. Deze ruimtes zijn dan ook extra gevoelig voor schimmels. Maar schimmels ontstaan ook bij optrekkend vocht en bij doorslaand vocht.

De oorzaak achterhalen
Als je schimmels in huis gaat bestrijden, is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Bij schimmelplekken die zijn ontstaan door condens is dit eenvoudig vast te stellen. In andere gevallen is het soms lastig.

Schimmel door optrekkend vocht komt vooral voor bij oudere woningen. Deze woningen hebben meestal geen betonnen ondervloer. Het vocht in de grond wordt opgezogen via de fundering. Als deze verzadigd is ontstaan er vochtplekken, een ideale broedplaats voor schimmels. In dit geval kun je optrekkend vocht voorkomen door een dampscherm aan te brengen.

Dan is er nog kans op schimmel bij doorslaand vocht. Bij scheuren in de buitenmuren en bij verouderd voegwerk komt regenwater naar binnen. Wanneer de weersomstandigheden vochtig blijven, drogen de muren niet voldoende op. De binnenmuren worden na verloop van tijd ook vochtig waarna er schimmel op de muur ontstaat.

© Pexels.com

Hoe verwijder je schimmel in huis?
In de eerste plaats is het belangrijk om je huis voldoende te ventileren. Laat de ventilatieroosters altijd open staan en zet daarnaast regelmatig een deur of raam open. Zorg ook voor goede afzuiging, vooral in de keuken en badkamer. Zit er al schimmel op de muur? Probeer het dan te verwijderen met een speciaal middel tegen schimmels. Doe dit wel voorzichtig en gebruik zeker geen borstel! Dan verspreid je de schimmelsporen en je ademt ze in.

Waarom is het beter om een specialist in te schakelen?
Schimmel laten verwijderen? Kleine schimmelplekken behandel je nog zelf, in andere gevallen is het beter om een specialist in te schakelen. Niet alleen omdat ze schimmels verwijderen, ze kijken ook naar de oorzaak. Daarnaast heeft een specialist de kennis en ervaring om het probleem definitief op te lossen, met behulp van professionele bestrijdingsmiddelen.