Siliconen aanbrengen: voordelen, soorten, toepassingen & werkwijze

Het gebruik van siliconenkit heeft tal van voordelen. Wil je gebruikmaken van siliconekitmaterialen, dan moet je wel de juiste siliconenkit gebruiken en die op de juiste manier aanbrengen. Maar welke soorten silicone materialen zijn er zoal? En hoe kun je siliconenkit op een goede en efficiënte manier aanbrengen?

Siliconen aanbrengen voordelen, soorten, toepassingen & werkwijze
© Wikipedia.org

De voordelen van siliconenkit gebruiken

Het gebruik van silicone dicht- en vulmaterialen heeft uiteenlopende voordelen. In de eerste plaats blijven siliconen als vulmiddelen elastisch, ook nadat ze zijn uitgehard. Dat zorgt ervoor dat ze gebruikt kunnen worden op tal van materialen, ook als die door warmte of koude uitzetten of krimpen. Ten tweede is de waterbestendigheid van siliconenkit een interessant pluspunt. Je kunt randen en naden hiermee afdichten en daarmee voorkomen dat er vocht in de kieren komt.

Soorten silicone materialen en toepassingen

Er zijn diverse soorten kit. De siliconenkit is de meest voorkomende variant en populair vanwege zijn rubberachtige en elastische karakter. Net als polyurethaankit kan siliconenkit onder druk een andere vorm aannemen, maar daarna weer terugkomen in de oude vorm. Er worden in de bouwwereld en klussensector vaak universele siliconenkits gebruikt, die multifunctioneel zijn, maar ook andere kitsoorten. Zo zijn er naast universele silicone kitmaterialen ook schimmeldodende kitten (bedoeld voor in de badkamer en andere vochtige ruimtes) en wordt er onderscheid gemaakt tussen silicone kits die overschilderbaar zijn en siliconenkit die dat niet is.
Naast de rubberachtige en rekbare siliconenkitten en polyurethaankitten worden er nog plastische kitten onderscheiden. Deze nemen nadat ze zijn vervormd niet meer hun vroegere vorm aan. Butyleenkit is een bekende variant van dit soort plastische kitten. Ten slotte zijn er nog de plasto-elastische kitten. Deze kitten staan ook wel bekend als acrylaatkitten. Ze nemen een ander vorm aan onder druk, maar daarna is er sprake van ontspanning van het materiaal.

Siliconen aanbrengen voordelen, soorten, toepassingen & werkwijz
© Pixabay.com

Hoe breng je siliconen efficiënt aan? Een kort stappenplan

Bepaal eerste welke soort kit je nodig hebt. Silicone kit is ideaal voor gebruik in vochtige kamers en ruimtes, zoals de badkamer of de keuken. Bij voegen en kieren die weinig werken, kun je acrylaatkit toepassen. Deze kitsoort is overschilderbaar en kan goed tegen hitte. Werken kieren en voegen helemaal niet, gebruik dan bij voorkeur butyleenkit. Bij de keuze voor een geschikte kit is ook de hechting van belang. Siliconenkit hecht goed op glas, tegels en gladde ondergronden. Bij silicone kitten is een primer of hechtingsmiddel dan meestal ook niet nodig.
Doe de siliconenkoker of een andere kit die je wilt gaan gebruiken in de installatie ofwel de kitspuit. En snij het tuitje aan het eind van de koker eraf. Je kunt qua inhoud van één siliconenkoker uitgaan van een afstand van minstens 12 meter van 5 mm dikte. Dat volstaat vaak voor het dichten van alle naden die je op het oog hebt. Belangrijk is om voorafgaand aan het kitten de te kitten plek goed stofvrij en vetvrij te maken, zodat een optimale hechting gegarandeerd is. Wil je echt precisiewerk afleveren, plak dan de randen rond de te dichten kieren en naden af met plakband. Je weet dan zeker dat de siliconenkit goed wordt aangebracht. Zorg er wel voor dat je de tape op tijd verwijdert, dus voordat de siliconenkit helemaal uitgedroogd is. Anders krijg je de tape namelijk niet meer los. Strijk met een vinger die je in een sopje doopt, na het kitten de voegrand mooi glad. Laat de kit uitharden en klaar ben je!