Lijkt het jou ook zo leuk om eitjes van je eigen kippen te rapen? ’s Morgens even het kippenhok in en binnen no time heb je een verse omelet op je bordje! Maar voordat het zover is moet je eerst een aantal dingen weten over het houden van deze leuke en intelligente dieren.
Wel of geen haan?
Als je in een drukke woonwijk woont, zullen je buren het waarschijnlijk niet zo op prijs stellen om iedere ochtend gewekt te worden door hanengekraai. En als je geen kuikentjes wilt, is het ook niet nodig om een haan bij je kippen te houden. Zonder haan is je toom (zo noem je een groep kippen) misschien wel iets onrustiger, want een haan zorgt voor bescherming van de dames. Check ook even bij de gemeente of er restricties zijn voor het aantal kippen dat je mag houden en of er een vergunning nodig is voor het bouwen van het kippenhok.
Hoeveel kippen en wat voor soort?
Van nature leven kippen in een groep. Koop daarom nooit maar één kip, want die zou doodongelukkig worden. Begin bijvoorbeeld met een toompje van drie of meer. Aan de hand van de ruimte die je beschikbaar hebt, bepaal je voor welk ras je kiest en hoeveel kippen je kunt houden. Je hebt keus uit meer dan vierhonderd kippenrassen, van dwergrassen (ook wel krielkippen) tot grote rassen, zoals de Barnevelder. En dan zijn er ook nog legkippen en sierkippen. Legkippen leggen meer eieren, maar worden minder oud dan sierkippen, die wel vijf tot acht jaar oud kunnen worden, maar wat minder eieren leggen. Je kunt ook nog overwegen om een legkip uit de industrie te redden en nog een aantal jaren een fijn leven te geven. De organisatie Red een legkip kan je hier verder over informeren.
Het kippenhok
Als je niet zo handig bent, doe je er goed aan om een kant-en-klaar kippenhok te kopen. Deze bestaan meestal uit een nachthok en een ren. Een nachthok met gladde wanden is het beste, want ook al ziet een houten kippenhok er misschien gezelliger uit, tussen de planken kan met verloop van tijd bloedluis komen te zitten. De bloedluis is eigenlijk een mijt, die zich voedt met het bloed van je kippen en ook nog eens jeuk veroorzaakt. Geen beestje dat je in je kippenhok wilt hebben dus! In het nachthok moeten onder andere kippenstokken en legnesten komen. Mocht je zelf aan de slag willen gaan met het bouwen van een kippenhok, lees je dan goed in over dit onderwerp.
Wat drinken en eten kippen?
Je kunt je kippen regenwater of kraanwater te drinken geven, zolang je het maar iedere dag ververst. Drinkbakken zijn er in allerlei vormen en maten, maar de meeste mensen kiezen voor een zogenaamde bajonetdrinkbak. Om te voorkomen dat er ontlasting in het water komt, kun je de drinkbak het beste een beetje boven de grond plaatsen. Ook kippenvoer is in allerlei variaties verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor speciaal legvoer, in korrel- of meelvorm, onderhoudsvoer en zelfs biologisch voer. Verder kun je ze bijvoeren met gemengd graan en restjes groente- en fruitafval. Koop ook kippengrit met maagkiezel. Kippen hebben kiezeltjes in hun maag nodig om het eten te kunnen verteren en het grit levert kalk voor de eierschalen.
Zeer interessant artikel! Leuk om te lezen.