Praktische ideeën voor de herinrichting van je badkamer

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om in huis te gaan klussen. Doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen, kiezen veel mensen ervoor om een extra verbouwingshypotheek af te sluiten. Investeren in het verbouwen van je huis is natuurlijk ook meer rendabel dan geld sparen. Met name de badkamer is een populaire plek om onder handen te nemen, bijvoorbeeld de badkamer opnieuw inrichten. Maar hoe pak je een herinrichting van je badkamer slim aan? De onderstaande adviezen en tips helpen je op weg!

Praktische ideeën voor de herinrichting van je badkamer
© Pixabay.com

Begin met een tekening van het beoogde resultaat

Maak eerst een plattegrond van je badkamer, met daarop de precieze maten, dus de lengte, breedte en eventuele hoeken van je badkamer. Zo weet je van tevoren exact hoeveel ruimte je hebt voor de herinrichting. Kopieer de lege omtrektekening van je badkamer enkele keren, want dan kun je meerdere schetsen maken en je ideeën de vrije loop laten. Prettig is dat douchecabines, badkuipen, badmeubilair en toiletten voor in de douche standaard maten (breedte, lengte en diepte) hebben. Je kunt uitgaan van de volgende maatvoeringen. Een enkele wastafel is minimaal 80 cm breed en 60 cm diep; een dubbele wastafel is minstens 130 cm qua breedte en 60 cm qua diepte; een kolomkast is doorgaans 40 cm of 60 cm breed en 34 cm diep; ga bij een toilet uit van een breedte van 90 cm en een diepte van 130 cm; een vierkante douchecabine is 80 bij 80 tot 100 bij 100 cm; een inloopdouche is 120 tot 200 cm breed en gemiddeld 100 cm diep; en een badkuip ten slotte meet 170 cm bij 70 cm (kleine varianten) tot 190 bij 90 cm (grote varianten.

Ga schetsen en ontwerpen

Teken je badkamer in volgens de ontwerpplannen en ideeën die je hebt. Houd hierbij natuurlijk rekening met de stijl die je wilt hebben, zoals industrieel, modern, Scandinavisch, romantisch of klassiek. Online kun je tal van inspiratiebronnen en voorbeelden van badkamermeubilair vinden, met natuurlijk de maten. Als je besloten helpt welke materialen je precies wilt hebben, maak je een lijst met te kopen spullen. Het is aan te raden om alle badkamermaterialen in één keer te kopen en op te slaan, voordat je begint met het slopen van je oude badkamer. Je voorkomt dan dat je een tijd zonder badkamer komt te zitten, bijvoorbeeld als er iets uitverkocht blijkt te zijn of zich problemen voordoen met de levering.

Praktische ideeën voor de herinrichting van je badkame
© Pixabay.com

Breek de oude badkamer weg

De volgende stap is het uitbreken van alle spullen uit de oude badkamer. Dit is tegelijk het moment om het leidingwerk, aansluitingen en elektra grondig te controleren en waar nodig te repareren en/of vernieuwen. Check ook de badkamerkranen: gaan ze moeilijk open of vertonen ze veel kalkaanslag, dan is het aan te raden om deze direct te vervangen voor nieuw materiaal.

Begin met vloer en tegelwerk

Als het sanitaire leidingwerk in orde is en ook de verlichting (kies voor led!) er goed in zit, kun je de vloer en/of het tegelwerk op de muren gaan aanpassen. Zorg ervoor dat de badkamerbodem en muren goed egaal zijn en gebruik goede hechtingsmiddelen bij het aanbrengen van nieuwe wanddecoratie. Als dit werk achter de rug is, kan het badkamermeubilair, de douchecabine of de badkuip geplaatst worden. Ben je overigens geen handige klusser, laat deze klus dan over aan een ervaren vakman!