De charme van een eigen vijver in je tuin

Heerlijk een vijver in je achter- of voortuin. Wellicht een kabbelend watervalletje erbij. Hoe ontspannend en idyllisch kan het zijn. Komt er veel kijken bij de aanleg van een vijver? Hoe zit het met de waterplanten? Je leest het hieronder.

De charme van een eigen vijver in je tuin
© Pixabay.com

Hoe groot wil je de vijver?

Dit heeft niet alleen te maken met de grootte van je tuin. Als jij het prima vindt dat de halve tuin uit water bestaat, dan kan dat. Een kleinere vijver in een megatuin kan natuurlijk ook. Het is wel van belang dat de vijver minstens 500 liter bevat. Als je tenminste een vrij natuurlijk water wilt. Zit er minder dan 500 liter in, dan is het heel lastig om de zelfregulering tot stand te laten komen. Een natuurlijk evenwichtig ecosysteem is natuurlijk wel het mooist. 1000 Liter minimaal is daarbij het beste.

Hoe diep wil je het water?

Mag het een redelijk diepe vijver worden? Houd rekening met factoren zoals bijvoorbeeld vorst. Als het water ongeveer 100 cm diep is, dan zal de schade door vorst zeer beperkt blijven. Het zou natuurlijk jammer zijn als je na een strenge winter een aantal vissen kwijt bent. Vijverbewoners houden sowieso wel van veel ruimte. Dan kunnen ze zich goed verstoppen. Bovendien maak je zo een populatie met meerdere en verschillende vissen mogelijk.

Waar komt de vijver?

Wil je vanaf je terras op het water kijken of dat juist liever niet? Bedenk dat veel licht belangrijk is voor het ecosysteem. Dit functioneert anders niet. Planten hebben voldoende zonlicht nodig. Anders krijg je uiteraard niet genoeg zuurstof in het vijverwater. Een locatie die voor het grootste gedeelte van de dag in de zon ligt verdient daarom de voorkeur. Uiteraard kijk je altijd even naar eventuele risico’s voor kinderen en huisdieren.

De charme van een eigen vijver in je tui
© Pixabay.com

De ondergrond

Neem je iets goedkoper plasticfolie of ga je voor folie van polymeren? Je betaalt dan meer geld, maar dat is het zeker waard. Goedkoper folie kan namelijk vrij makkelijk scheuren. Zeker als je kiest voor een grotere vijver, dan is polymeerfolie absoluut een aanrader.

Aanleg

Als je de vijver gaat aanleggen, dan begin je altijd met het folie. Dit moet je goed afmeten. Vervolgens graaf je een kuil. Een horizontale rand is zeker nodig, want dan verliest je vijver geen water. Strooi wat turf onder het folie om de kans op lekken nog kleiner te maken. Je stabiliseert tegelijkertijd de kuil. Leg ook op de vlakke stukken bodemsubstraat. Dit is goed voor de zuurstofvoorziening. Het aanleggen kun je het beste in het voorjaar doen. Zo kunnen de planten meteen goed groeien.

Vijverplanten

Het is niet zo moeilijk om geschikte planten te vinden. In een tuincentrum staan de waterplanten altijd handig bij elkaar. Kies iets dat je mooi vindt en vraag altijd even of ze wel vorstbestendig zijn. Heel mooi is bijvoorbeeld watermunt. Je kunt de planten laten drijven, maar er zijn er ook die helemaal onder water gaan. Kies die in ieder geval, want dat is gunstig voor de zuurstofvoorziening.

En dan kan nu het grote genieten beginnen. Reken er maar op dat voortaan ook de vogels jouw tuin weten te vinden. En wie weet zelfs een gezellig kwakende kikker.