Blijven kunststof bouwmaterialen goed leverbaar in 2022?

Het kan niemand ontgaan zijn dat de jaren 2020 en 2021 de nodige verrassingen wereldwijd in petto hadden voor de gehele wereldbevolking. De daaruit voortvloeiende gevolgen zijn ook duidelijk merkbaar op uiteenlopende terreinen, zoals op de levering van specifieke grondstoffen. Zo is er bijvoorbeeld een tekort ontstaan aan microchips. Iets wat gevolgen heeft voor o.a. de auto industrie. Door het tekort aan microchips kunnen er minder nieuwe auto’s geproduceerd en dus geleverd worden – met als direct gevolg dat ineens tweedehands auto’s veel meer waard werden.

© Pixabay.com

Maar ook op andere gebieden is er de afgelopen jaren schaarste ontstaan, zoals op de levering van bepaalde grondstoffen. Wat betekent dit voor de verkrijgbaarheid van bouwmaterialen? Moeten we ze straks gaan hamsteren in 2022? In dit artikel trachten we je een duidelijk antwoord hierop te geven.

Vraag en aanbod van bouwmaterialen

Met het stijgen van de gasprijzen, steeg ineens explosief de vraag naar houtkachels en haardhout afgelopen najaar. Haardhout leveranciers zijn meer dan eens al door hun volledige voorraad heen. Maar ook isolatiematerialen, waarmee je je huis snel kunt isoleren en zo kunt besparen op stookkosten, vlogen de bouwmarkten uit. Het product is nog maar schaars leverbaar. Door de grote vraag naar bouwmaterialen bestaande uit hout, kunststof of metaal, staan de schappen er steeds vaker leeg bij in bouwmarkten. Online speciaalzaken, met een vaak veel groter specialistisch assortiment, streven er naar om te allen tijde te kunnen leveren aan de klant. Bij een online shop voor kunststof platen(bijvoorbeeld van plexiglas of polycarbonaat) zijn dergelijke bouwmaterialen dan ook nog steeds te bestellen. Alleen voor hoelang? Zo lang bouwmaterialen -hetzij van kunststof, van hout of metaal- steeds schaarser worden, zal het lastig zijn aan de vraag te blijven voldoen.

Bouwmaterialen? Prijzen schieten omhoog

Daar waar tekorten ontstaan, daar stijgen de prijzen. Dit geldt dus ook voor bouwmaterialen. Prijsstijgingen van meer dan 100% zijn niet ongewoon. Men betaalt inmiddels voor bepaalde bouwmaterialen het dubbele bedrag van een half jaar, of jaar geleden. En deze prijsstijgingen blijven nog wel even doorgaan is de verwachting. Ook in 2022 (of de eerste helft daarvan) zullen de prijzen stijgen voor bouwmaterialen. De oorzaak ligt bij de grote vraag uit landen als de VS en China. Zij kopen op grootse wijze hout in, waardoor schaarste op de Europese markt ontstaat. Tel daarbij op de hogere brandstofprijzen voor het verschepen van bouwmaterialen én het tekort aan zeecontainers en vervoerders ter land als vrachtwagens. Alles bij elkaar zorgen deze aspecten voor (veel) hogere prijzen voor bouwmaterialen én een tekort hieraan.

© Pixabay.com

Vooruit plannen bij (ver)bouwen

Wie plannen heeft voor een verbouwing thuis, of voor het plaatsen van een tuinhuisje bijvoorbeeld, doet er verstandig aan de bouwmaterialen ruimschoots van te voren te bestellen bij de leverancier. Het kan namelijk voorkomen dat de bouwmaterialen voorlopig nog niet leverbaar zijn en dat er een wachttijd geldt van ruim een maand. Het tekort aan bouwmaterialen zal dus naar verwachting in 2022 nog lang niet opgelost zijn. Verbouwen is hiermee vooruit plannen geworden en je zult dieper in de buidel moeten tasten.