Werkschoenen zijn er niet zonder reden. Er worden hoge eisen gesteld aan schoenen bij het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden. Er zijn wettelijke regels in het leven geroepen, en dat is echt niet zonder reden. Met deze punten moet je rekening houden bij het kopen van werkschoenen voor heren. Lees snel verder!
1. Waarom heb ik goede werkschoenen nodig?
Als je 500 tot 800 meter te voet aflegt, moet je ongeveer 1000 stappen zetten. Vallende voorwerpen, scherpe en puntige struikelgevaren op de vloer en niet goed bediende machines zijn potentiële bronnen van gevaar. In sommige beroepen en industrieën, zoals bijvoorbeeld de bouw, is het risico op letselschade voor iedereen wel bekend. Maar in de keuken kan je door gladde oppervlakken ook een lelijke smak maken. Koude, hitte en elektrische ladingen zijn andere bedreigingen die je voeten kunnen beschadigen.
2. Classificaties en normen
Beschermend en stabiel schoeisel voor op het werk worden ook wel veiligheidsschoenen genoemd. In veel branches schrijft de verantwoordelijke brancheorganisatie speciaal uitgeruste werkschoenen voor. De norm EN ISO 20345 dient als basis in Europa.
Alle standaardklassen hebben een beschermkap voor de tenen die de slagkracht van 200 joule moet weerstaan. Deze kracht treedt op wanneer 20kg vanaf een hoogte van één meter de bovenkant van de schoen raakt.
Met de toename van de standaardklassen komen er specifieke uitrustingskenmerken bij. Waar je dan aan moet denken? Demping in het hielgebied, antistatisch, antiperforatie bescherming in de zool, slipweerstand en waterdichtheid, om slechts enkele voorbeelden te noemen.
3. Materiaal
In sommige bedrijfstakken zijn werkschoenen verplicht of worden ze door de werkgever verstrekt. Bij veiligheidsschoenen mag alleen de laagste klasse (SB: Safety Base) aan de hiel open zijn. Alle andere modellen (vanaf klasse S1 t/m S3) zijn gesloten schoenen of laarzen. Het bovenmateriaal is grotendeels van leer, waarbij sommige schoenen zijn aangevuld met nylon.