Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn ontzettend populair. Deze eigentijdse manier van energie opwekken zal voorlopig nog niet aan populariteit inleveren – zonnepanelen bieden namelijk vele voordelen. In dit artikel lees je welke voordelen dat precies zijn!

© Pixabay.com

Zonnepanelen zijn duurzaam

In de eerste plaats zijn zonnepanelen ontzettend duurzaam. De zon is immers een gratis en onuitputtelijke energiebron, zonder dat het anderen schaadt. Dit staat in schril contrast met het overdadige gebruik van eindige fossiele energiebronnen. Bovendien is zonne-energie ontzettend schone energie. Bij het opwekken ervan komt namelijk helemaal géén CO2 vrij. Hiermee bespaar je per jaar gemiddeld zo’n 60 kilogram CO2 per m2 zonnepaneel.

Zonnepanelen besparen je geld

“Voor niets komt de zon op!” Die uitspraak is er niet voor niets: de zon levert ons gratis warmte, zonnestralen en dus energie. Het aanschaffen van zonnepanelen is dan wel een flinke investering, uiteindelijk zullen de kosten van je energierekening er flink van dalen. Maak maar eens het rekensommetje. De aanschafprijs van zonnepanelen verdien je doorgaans binnen 10 jaar terug. Aangezien zonnepanelen een levensduur hebben van zo’n 25 jaar, betekent dat 15 jaar ‘gratis’ energie.

© Pixabay.com

Zonnepanelen zorgen voor een hogere woningwaarde

Doordat zonnepanelen zo populair zijn en de gasprijzen almaar blijven stijgen, dragen zonnepanelen significant bij aan de waarde van je woning. Het maakt de woning immers deels zelfvoorzienend, zorgt voor een beter energielabel en daardoor voor lagere maandlasten. Bij verkoop van jouw woning met zonnepanelen zal dit zeker in positieve zin terug te zien zijn in de verkoopprijs.

Zonnepanelen zijn onderhoudsvrij

Zonnepanelen vergen bovendien nauwelijks onderhoud. Het meeste vuil wat op de panelen terecht komt, wordt namelijk vanzelf weer weggespoeld door de regen. Het is wel aan te raden om de zonnepanelen jaarlijks te controleren op hardnekkig vuil of beschadigingen. In het geval van hardnekkig vuil, kun je met een spons en een lauwwarm sopje de zonnepanelen schoonmaken. Op die manier voorkom je dat zelfs de kwaliteit van de beste zonnepanelen onnodig achteruit kan gaan.