Tyraps zijn een echte uitkomst in vele uiteenlopende situaties. Deze krachtige kunststof ‘allesbinders’ bieden je soms zeer snel en adequaat een solide oplossing. Maar niet alle tyraps zijn exact hetzelfde. Hoe weet je nu welke tyraps je het beste kunt kopen en wat de verschillen zijn? Wij leggen het graag uit binnen dit artikel.
Tyraps, nuttig in tal van situaties
Is iets eenmaal vastgebonden met tyraps, dan weet je dat het écht goed stevig vastzit. Tyraps worden veel gebruikt binnen toepassingen als:
- Het samenbundelen van snoeren; zowel thuis als rondom het bureau. Dankzij tyraps ontstaat er geen wirwar van draden, maar bundel je ze netjes samen
- Planten die ondersteuning nodig hebben worden vastgebonden aan de stok middels tyraps
- Het vastzetten van een steeds kantelende parasol is eenvoudig te realiseren met tyraps
- Outdoors zijn ze perfect te gebruiken om broekspijpen stevig tegen de enkels te houden tegen kruipende insecten als teken, of zelfs slangen te weren; niets kruipt nog langer in de broekspijp
- Het ophangen van materialen in de schuur aan een haak kun je vergemakkelijken door tyraps als lus te gebruiken
- Ook politie maakt soms gebruik van tyraps (evenals criminelen helaas) om te dienen als handboeien
- Het samenbinden van een bulk kledinghangers doe je gewoon met tyraps
Je ziet, tyraps komen vrijwel overal en altijd van pas wanneer er iets afgesloten of samengebonden moet worden. Alleen, wat zijn nu de verschillen tussen specifieke tyraps?
Verschillende soorten tyraps
Tyraps kennen in principe, ongeacht de verschillen, allemaal dezelfde werking: het kunststof is voorzien van een geribbeld oppervlak wat door het kopje gaat om iets vast te zetten, wat werkt als een weerhaak. Eenmaal door het kopje gestoken, kun je het gedeelte wat er doorheen is niet meer terugtrekken; dit zit dan muurvast. Wel kun je de lus steeds strakker trekken, net zolang tot deze op het gewenste niveau is. Wat zijn dan de verschillen tussen tyraps onderling?
Lengte, breedte en kleurverschil
Het verschil tussen tyraps zit hem in de lengte, breedte en kleur. Soms heb je duidelijk zichtbare tyraps nodig en in sommige gevallen wil je juist onopvallende tyraps gebruiken. Dit is per situatie verschillend en is soms ook een persoonlijke afweging. Wil je tyraps gebruiken om snoeren samen te bundelen, dan is het wel zo prettig als de tyraps, evenals de snoeren, zwart zijn. Zo vallen zij nauwelijks op en ontstaat er één geheel.
Lange, brede tyraps
Wil je spullen samenbundelen die een wat grotere bundel vormen, dan heb je natuurlijk langere tyraps nodig. En wil je iets samenbinden waar de nodige druk op staat, dan is het fijn om brede tyraps te gebruiken, zoals wanneer je de tyraps gebruikt voor het vastzetten van een boom. Door in dat geval echt stevige solide tyraps te gebruiken weet je dat ze niet zullen knappen bij de eerste de beste storm.
Tot slot
Tyraps koop je het beste bij dé online speciaalzaak, hier tref je namelijk de meest uitgebreide selectie tyraps en ben je meestal voordeliger uit dan bij de bouwmarkt waar de keuze slechts beperkt is doorgaans.