Waarom kiezen voor houten jaloezieën?

Houten lamellen in de vorm van jaloezieën of shutters zijn zeer populair. Niet zo vreemd, aangezien zij zowel modern, trendy als sfeerverhogend zijn. Daarnaast kennen houten lamellen nog veel meer voordelen, die we met je zullen doornemen in dit artikel. Waarom zou je dus kiezen voor houten jaloezieën of shutters? Je leest het hier.

© Pixabay.com

Shutters of jaloezieën?

Zowel houten shutters als jaloezieën kennen een vrijwel zelfde uitstraling, het grote verschil is echter dat shutters uitklapbaar zijn d.m.v. scharnieren en als het ware een luik vormen. Dit is natuurlijk niet het geval bij houten jaloezieën. Deze zijn dan ook iets prijsvriendelijker in aanschaf! Houten jaloezieën zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé woontrend op gebied van raambekleding. Toonaangevende bedrijven, zoals Topjaloezieen, bevestigen dit beeld met een breed aanbod in houten jaloezieën bijvoorbeeld. Waarom is dit zo? Wat maakt houten jaloezieën nog meer zo geliefd en waarom zou je jouw keuze hierop laten vallen?

Voordelen van houten jaloezieën

Houten jaloezieën zorgen voor een mooie lichtinval in je woning. Doordat hout het licht niet fel weerkaatst, krijgt het licht de kans om op een mooie, natuurlijk manier in te vallen. Het bijzondere is dat houten jaloezieën in vele kleuren verkrijgbaar zijn, gelakt of ongelakt en matterend of met glans. Binnen ieder interieur zijn houten jaloezieën te plaatsen, zij vullen ieder interieur aan. Van landelijk tot industrieel en van rustiek Scandinavisch tot klassiek. Jaloezieën passen echt altijd en geven het interieur een modern eigentijdse look.

© Pixabay.com

Daarnaast kennen houten jaloezieën nog veel meer voordelen, namelijk:

  • Modern houten jaloezieën zijn altijd voorzien van een mooi riant ladderkoord, hierdoor zijn de optrekkoorden minder zichtbaar
  • De afwerking is onzichtbaar en het bevestigen is eenvoudig uitvoerbaar middels klemmen
  • De lamellen kennen doorgaans een breedte van ca 5 cm, dit robuuste formaat kent een rustieke uitstraling
  • Houten jaloezieën zijn verkrijgbaar in diverse soorten hout, tot aan bamboe toe
  • Zij trekken geen stof aan, in tegenstelling tot kunststof materialen – en zijn ook nog eens gemakkelijk te reinigen
  • De jaloezieën zijn in verschillende standen te plaatsen, waardoor inkijk kan worden voorkomen en de lichtinval zelf bepaald kan worden
  • Houten jaloezieën zijn eveneens effectief als zonwering. De lamellen hoeven zelfs niet helemaal gesloten te zijn om tóch zonnestralen tegen te houden
  • Hout kent een geluiddempend effect, de akoestiek in de woonkamer zal minder schel klinken

Tot slot

Naast deze vele voordelen valt er toch een nadeel te benoemen: houten jaloezieën zijn ongeschikt voor vochtige ruimtes. Wil je toch graag houten jaloezieën in de badkamer bijvoorbeeld, kies in dat geval dan voor PVC jaloezieën!

Tot slot nog een belangrijke pré is dat houten jaloezieën een isolerende werking kennen. In gesloten stand kunnen zij zowel kou als warmte weren afkomstig van buiten. Daarnaast houden zij in gesloten stand de temperatuur van de woning langer vast, waardoor stookkosten gereduceerd kunnen worden.

De keuze voor houten jaloezieën is dus niet alleen een keuze voor een mooi, sfeerbepalend product, maar is eveneens een praktische keuze.