We zijn niet allemaal gezegend met een gigantische tuin, maar met een beetje creativiteit maak je van jouw kleine tuin, klein balkon of klein terras minstens nét zo’n groene, weelderige en gezellige bedoening. In dit artikel geven we je in ieder geval inspiratie genoeg!
Houd het simpel
Less is more is zeker van toepassing op een kleine buitenruimte. Als je teveel op een klein oppervlakte wilt proppen, oogt dat al snel vol en rommelig. Bovendien bemoeilijkt het ook nog eens het onderhoud: je wilt immers eenvoudig overal bij kunnen.
Bepaal de (hoofd)functie
Tuinmeubels kunnen behoorlijk wat ruimte innemen in een tuin. Bepaal daarom waar je je meubels vooral voor wilt gebruiken en baseer daar je keuzes op: wil je er eten of liever uitgebreid kunnen ontspannen? Het is ook verstandig om te kiezen voor ruimte-efficiënte meubels, zoals een inklapbare tuintafel.
Ga voor groot
Dit lijkt wellicht tegenstrijdig: maar kies voor grote(re) elementen in de tuin. Rust oogt namelijk ruimtelijk. Zo staan grote tegels veel rustiger dan kleine klinkertjes en geldt hetzelfde voor enkele grote(re) plantenbakken in tegenstelling tot vele kleintjes.
Denk aan de seizoenen
Als je een kleine buitenruimte hebt, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat je altijd de gehele buitenruimte in het zicht hebt. Het is dan wel zo mooi als er gedurende alle seizoenen wat groens te zien is. Kies dus ook enkele wintergroene planten uit en houd rekening met najaar- en winterbloei, en mooie herfstkleuren.
Breng hoogteverschillen aan
Hoogteverschil creëert zowel speelsheid als ruimtelijkheid. Een vlakke tuin wordt snel saai en door de hoogte verschillen lijkt je tuin plots groter – doordat je zichtlijnen doorbreekt. Leg dus vooral een verhoogd terras aan, maar ook een pergola, een boom of een plank aan de schutting brengen hoogte in de tuin.
Betrek de omgeving
Sluit de tuin niet volledig af van de omgeving, maar betrek deze er indien mogelijk juist bij. Grenst je tuin aan het groen? Maak dan een mooi doorkijkje. Je tuin zal er ruimer door ogen.