Moderne backpackers reizen licht en makkelijk

De hedendaagse avonturier, die met pak en zak op zijn rug de wijde wereld intrekt, weet ondertussen al lang wat luxe en comfort is. Soms kom je ze wel eens tegen op een wandeling in de bergen. Die sportievelingen, die met een rugzak die haast boven hun hoofd uittorent, van hut naar hut trekken. Je krijgt medelijden bij de gedachte aan die zware last op hun rug. Maar laat je niet misleiden en ontdek een van de best bewaarde geheimen van de moderne backpacker.

Moderne backpackers reizen licht en makkelijk
© Pixabay.com

1 kg accommodatie

Het grootste item dat kampeerders moeten meenemen, is uiteraard de tent. Maar moet deze daarom ook het meeste wegen? Niet dus. Er bestaat namelijk een ruim assortiment aan lichtgewicht tenten. Zo geraak je met 1 kg 950 gram al aan een tunneltent voor 2 personen, die je bescherming biedt in 3 seizoenen. Een eenpersoonstent weegt amper 760 gram. Je hoeft dus alvast geen gewichtheffer te zijn om er met de tent op uit te trekken.

Licht en toch sterk

Het materiaal en de constructie zorgen ervoor dat deze tenten zo licht blijven. Vaak wordt er gekozen voor een aluminium frame, hetzelfde materiaal dat in de vliegtuigindustrie gebruikt wordt. Aluminium is licht, maar ook heel sterk en heeft weinig last van het regelmatig opzetten en afbreken van de constructie. Glasvezel bijvoorbeeld is hier veel minder goed tegen bestand. Voor het zeil worden doorgaans 2 stoffen gebruikt, namelijk nylon of polyester. Beide stoffen zijn superlicht en voldoende stevig, zodat ze bescherming bieden tegen diverse weersomstandigheden in verschillende seizoenen.

Altijd een geschikt exemplaar

Binnen de lichtgewicht tenten heb je dan ook nog eens heel wat keuze. Zo kun je een tent voor 1, 2, 3 en zelfs 4 personen vinden. Wil je ook je bagage kwijt in de tent, dan is dit een optie. Er bestaan zelfs lichtgewicht tenten waarin je rechtop kunt staan. Reis je met de fiets of met de motor, dan kun je hiervoor ook een aangepaste tent kiezen. De meeste reizigers gaan dan voor de gulden middenweg. Ze willen natuurlijk niet te veel gewicht meenemen, maar willen toch ook graag hun bagage droog en veilig kunnen opbergen.

Moderne backpackers reizen licht en makkelij
© Pixabay.com

Het gemak van de opblaastent

Staat het voortdurend moeten opzetten en afbreken van de tent je een beetje tegen, dan zijn opblaastenten de oplossing voor jou. Let op, het gaat hier niet over een simpele pop-up tent, die je in de lucht gooit en klaar. We spreken hier nog altijd over een degelijke slaapplaats, die je beschermt tijdens de nacht en bij minder goed weer. Je moet er nog iets voor doen, maar het maakt wel een groot verschil ten opzichte van het opzetten van een klassieke tent. Eerst rol je de tent uit en zet je de hoeken vast. Daarna pomp je de tubes op. Pomp ze niet te strak op en begeleid ze tijdens het vollopen met lucht. Voeg eventueel later nog wat lucht toe, mocht dit nodig zijn.

Als je eens door het assortiment van de hedendaagse tenten bent gegaan, heb je al snel begrepen dat avontuur vandaag de dag niet zonder luxe en comfort hoeft te zijn. Combineer het beste van twee werelden en geniet ten volle van je vakantie.