Klein behuisd? Zo bespaar je ruimte

Prettig wonen op een klein oppervlak vraagt om slimme toepassingen. Denk maar eens aan tiny houses bijvoorbeeld. Dergelijke woningen zijn soms niet groter dan 25 vierkante meter en zijn daardoor super praktisch ingericht. Meubelen in kleine woningen, een studio, of een tiny house zijn vaak multifunctioneel. Opklapbare en uitschuifbare meubels vormen in dat geval een onmisbaar onderdeel van de inrichting. Je zult wel moeten immers. Bergruimte, slaapruimte en woonruimte zijn slim geïntegreerd. In dit artikel nemen we de belangrijkste ruimtebespaarders met je door!

© Pixabay.com

Praktische banken

In kleine woonkamers en woonoppervlaktes benut je zoveel mogelijk kubieke meters. Een bank is dan ook nooit zomaar alleen een bank. Je kiest natuurlijk een opklapbare bank met bergruimte, of een ranke eetkamerbank waar je rietenmanden onder kwijt kunt bijvoorbeeld. De eetkamerbank heeft een hoge rugleuning en een smalle zit, hierdoor is hij in praktisch iedere ruimte te plaatsen.

Woon je in een studio, dan is een slaapbank verreweg de meest voordehand liggende optie. De huidige generatie slaapbanken bieden een breed scala aan mogelijkheden (zoals opbergruimte) design en zitcomfort. Je hoeft dus echt niet meer voor die sobere slaapbank te gaan.

Ruimtebesparende tafels

Lang niet iedereen die klein behuisd is kiest voor een eettafel. Ga na of je echt een eettafel nodig hebt. En sommigen combineren de eettafel met werktafel. Overdag werk je aan je tafel en ‘s avonds tover je ‘m om tot eettafel. Tip: koop in dat geval een uitschuifbare tafel, zo kun je ‘m langer maken naarmate je meer gasten ontvangt.

Maak je geen gebruik van je tafel, dan kun je ook voor een inklapbare eettafel kiezen. Deze bevestig je aan de muur en klap je in zodra je ‘m niet nodig hebt.

Wie eigenlijk geen eettafel nodig heeft kan altijd een klein bijzettafeltje of mooi krukje gebruiken als salontafel annex eettafeltje. Krijg je regelmatig eters, dan koop je gewoon nog een paar mooie krukjes zodat iedereen kan improviseren.

Kastruimte? Denk in hoogte

Een kast tot bijna aan het plafond? Hangkasten? Allemaal ruimtebespaarders. In de bovenste kastruimtes stop je spullen die voor langere tijd opgeborgen mogen worden, omdat je zo praktisch nooit gebruikt. Hoge keuken- of woonkamerkasten vormen geen overbodige luxe indien je klein woont. Ook hangkasten, of kastboxen (opbergruimte) kun je handig en praktisch indelen én stapelen tot praktisch aan het plafond. Zorg er wel voor dat je smalle kasten koopt, zodat deze zo min mogelijk ruimte in beslag nemen.

© Pixabay.com

Ontspullen

Je hoort het vaak van tiny house bewoners: voordat je de ruimte intrekt ga je ontspullen. Je zult namelijk wel moeten. Je maakt een selectie tussen echt noodzakelijke spullen en dat wat je eigenlijk niet nodig hebt. Door met weinig spullen je woning in te trekken wordt je leven ineens ook een stuk overzichtelijker en zelfs zuiniger. Want natuurlijk koop je niet iedere keer nieuwe woonaccessoires en dergelijke, je hebt immers geen plek in huis.

Leven met minder bezittingen zorgt daarnaast voor een overzichtelijker en tevredener bestaan. Klein en slim wonen brengt dus genoeg voordelen met zich mee!