Geslaagde kleurcombinaties voor een stijlvolle traphal

Het schilderen van de traphal vraagt om kleuren die goed met elkaar matchen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om de traphal in één kleur te verven. Maar de trend is het combineren van twee of meer kleuren om zo een nog mooier en uniek effect te creëren. Daarbij kun je kiezen voor diverse combinaties van kleuren die elk een eigen speciaal effect creëren.

Geslaagde kleurcombinaties voor een stijlvolle traphal
© Pixabay.com

Combinatie van wit met bruin: een klassieke topper

Een klassieke kleurcombinatie die het in zowel moderne als wat oudere woningen goed doet, is de muren van de traphal in een sober witte kleur verven, terwijl de traptreden en leuning een bruine houtkleur krijgen. Of je trap nu van hout is of niet, deze kleurencombi tussen wit en bruin bestaat al jarenlang vanwege de rustgevende en strakke uitstraling van de combikleuren wit en bruin. Verder is deze combinatie ideaal als je al een houten trap hebt in een fraaie bruine kleur. Je hoeft dan namelijk alleen nog maar de muren en het plafond in de traphal van een kleurtje te voorzien om een mooie afgewerkt geheel te krijgen.

Een zachte witte kleur met zwart gebruiken

Fraai is ook het gebruik van zwart en wit in onderlinge combinatie. Dit kan in de traphal op uiteenlopende manieren, afhankelijk van jouw precieze smaak en wensen. Een combi wit-zwart geeft de trappenhal een modern, strak en stoer uiterlijk. Dit kan door de muren zwart en de trap zelf wit te schilderen, maar andersom heeft een minstens zo gaaf effect. Wil je het helemaal bijzonder maken, dan kun je ook gaan voor een volledige witte kleur op de wanden, met een zwarte trapleuning en omstebeurten een zwarte en dan een witte trade. Moderner kan haast niet. Zorg er echter wel voor dat als je deze combinatie kiest, dat er goede verlichting in de traphal aanwezig is. Zwarte treden zijn in het donker namelijk zonder licht nauwelijks te zien! En dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Een lichte betonlook met felle, primaire kleuren

Een prachtig panorama creëer je in de trappenhal door de muren in een strakke betonlook te schilderen. De trap kan in combinatie met betonlook in uiteenlopende primaire kleuren geverfd worden. Fraai is bijvoorbeeld de combinatie tussen blauwe traptreden, een blauwe trapleuning en een wand in lichtgrijze betonlook. Maar ook een roodkleurige trap of de kleur groen past prima bij muren die een grijze look hebben.

Geslaagde kleurcombinaties voor een stijlvolle trapha
© Pixabay.com

Kleurpatronen op de muur

Een aardige optie die qua kleurcombinatie mogelijk is, is een zwarte of witte trap, met een muur die geverfd is in diverse kleurpatronen. Een vrolijke traphal maak je door de wanden te schilderen in fijne en optimistische kleuren als lichtblauw, oranje, geel, rood of felgroen. Denk aan een lichtblauwe wand met fel gele stippen her en der. Het vraagt enige creativiteit en lef, maar dan heb je wel een traphal die er stoer en verrassend gewaagd uitziet. Verder kun je ook kiezen voor enkele kleurvlakken of voor lijnpatronen waarbij als een soort regenboog meerdere kleuren, parallel aan de trapleuning, over de wand lopen.

Naast kleuren kun je de traphal ook nog andere decoreren

Naast sober of juist uitbundig kleurgebruik in de traphal, kun je deze ruimte nog een stuk persoonlijker maken door foto’s langs de wand op te hangen, die gezamenlijk een verhaal vertellen. Denk aan foto’s van jezelf en je partner of van jullie gezin. Of vakantiefoto’s van jullie laatste spannende citytrip.