Ecologisch je tuin aanleggen en onderhouden

Een ecologische tuin wordt de laatste jaren steeds populairder. Maar hoe kun je een tuin op ecologische wijze aanleggen en wat komt daar allemaal bij kijken? En nog belangrijker; hoe kun je je tuin onderhouden zonder gebruik te maken van chemicaliën? In dit artikel leggen we aan je uit hoe jij je tuin eco friendly kunt maken en onderhouden.

Ecologisch je tuin aanleggen en onderhouden
© Pixabay.com

Een ecologische tuin aanleggen

Een ecologische tuin is een milieuvriendelijke tuin waarbij zoveel als het kan gebruik wordt gemaakt van natuurlijke elementen. Je ondersteunt hiermee het milieu en je vermindert de carbon footprint. Simpel gezegd; je bewerkt de bodem op natuurlijke wijze en schermt en bemest de planten met natuurlijke materialen. Een ecologische tuin trekt niet alleen insecten aan, maar ook kikkers, vogels en vleermuizen.

Een ecologische tuin wordt op een andere manier aangelegd dan een normale tuin. Water wordt het meest verbruikt in een tuin; leg daarom geen grasmat aan, maar kies voor rotsblokken en stenen en een gelaagde begroeiing. Stenen en rotsen houden vocht vast en dit kan later opgenomen worden door de planten.

Gebruik geen chemicaliën

Chemicaliën verstoren in je tuin het natuurlijke ecosysteem en het zijn belangrijke vervuilers. Je kunt in plaats daarvan compost gebruiken van verterend tuinafval. De aarde kun je bemesten met natuurlijke mest. Voor het zuiveren van de bodem kun je bitterzout of potassium bicarbonaat gebruiken. Wil je insecten als rupsen of luizen bestrijden? Maak dan een mengsel van schoonmaakazijn gemengd met groene zeep. Er is altijd wel een natuurlijke middel te vinden die toegepast kan worden.

Ecologisch je tuin aanleggen en onderhoude
© Pixabay.com

Leg een vijver aan

In de ecologische tuin is water een element dat erg belangrijk is. Je trekt hiermee diverse vormen van leven in je tuin aan. Een ecologische vijver wordt altijd geplaatst op een zonnige plek en heeft glooiende oevers. Zo kunnen padden en kikkers op een gemakkelijke manier de vijver in en uit kruipen. Een ideale ecologische vijver is bij voorkeur dieper dan anderhalve meter. Zo kan de vijver nooit bevriezen tot op de bodem. Onderwaterplanten zorgen voor beschutting en zuurstof en zijn een ideale plek om eitjes te leggen.

Planten van eigen bodem

Een ecologische tuin bestaat uit planten die van eigen bodem komen. Deze planten zijn bestand tegen plagen en ziekten en passen perfect binnen het lokale ecosysteem. Inheemse bomen kunnen bijvoorbeeld de Lijsterbes, de Els of de Meidoorn zijn. Op het gebied van struiken zou je kunnen kiezen voor de Vlier, de Gelderse Roos, de Brem of de Kornoelje. Wil je je planten zelf graag opkweken? Kies dan voor ongemuteerde en biologische zaden.

Composteren

Een succesvolle ecologische tuin maakt gebruik van compost. Als je eigen compost op de juiste manier gemaakt wordt, is er niets anders dat zo vruchtbaar is. Zorg voor een goede mengeling van groen materiaal (keukenafval, plantenresten en vers grasmaaisel) en bruin materiaal (bladeren, droge stengels, takjes en houtsnippers). Lucht is ook erg belangrijk voor goede compost. Een juiste mengeling van materialen in combinatie met de juiste hoeveelheid lucht zorgt voor een snel rijpende compost. Om dit te realiseren kun je je composthoop het beste regelmatig omscheppen met een hooivork. Wil je een snelle compostering. Voeg dan kalk toe aan je composthoop. Hou er ook rekening mee dat je niet alles op je composthoop kunt gooien, zoals zieke planten en koolsoorten.