Dit is een gerieflijke inrichting van je keuken

Wil je een nieuwe keuken plaatsen? Dan is het heel erg belangrijk om van tevoren goed na te denken over hoe je deze zou willen inrichten. Een keuken moet namelijk, naast het hebben van een mooi design, vooral praktisch zijn. Een keuken moet duurzaam en functioneel zijn, maar je moet hem ook makkelijk schoon kunnen maken. Waar moet je rekening mee houden bij het indelen van je nieuwe keuken? In dit blog leggen we het aan je uit.

Dit is een gerieflijke inrichting van je keuken
© Pixabay.com

De werkdriehoek

De koelkast, het fornuis en het werkblad; deze drie onderdelen in de keuken worden ook wel de werkdriehoek genoemd. Vroeger was dit voor het inrichten van een keuken een goed uitgangspunt. Tegenwoordig zijn de kookplaat en de oven in de meeste gevallen van elkaar gescheiden en maken we ook veel meer gebruik van keukenmachines en andere apparaten. Ook vinden mensen het fijn om een eet plek te hebben in de keuken en is de keuken vaak onderdeel geworden van de woonkamer. In de meeste huizen zijn de woonkamer en de keuken één ruimte waar overdag veel tijd wordt doorgebracht. Een praktische indeling van de keuken is van groot belang aangezien er veel gebruik van wordt gemaakt. Een gerieflijke inrichting van je keuken bestaat dan ook uit vijf onderdelen.

1. De spoel- en afvalzone

De spoelbak is het belangrijkste object in de zone voor afval en spoelen. In de spoelbak doe je de afwas en spoel je de etenswaren af. Je sorteert hier ook het afval en zorgt voor de verwerking van het afval. Bij het inrichten van je keuken zorg je er dus voor dat de spoelbak zich bevindt tussen de kook- en bakzone en de opbergzone.

2. De voorbereidingszone

Het werkblad is het belangrijkste onderdeel in de voorbereidingszone. Je bereidt hierop het eten voor door te snipperen, te hakken, te mengen en te kneden. De keuken dient zo ingericht te worden dat de laden en een kast op maat bij het werkblad gebruikt kunnen worden voor het opbergen van de keukenspullen. De voorbereidingszone bevindt zich bij de inrichting van je keuken tussen de kook- en bakzone en de spoel- en afwaszone.

Dit is een gerieflijke inrichting van je keuke
© Pixabay.com

3. Bakken en koken

De kookplaat is het belangrijkste object in de kook- en bakzone. Als je je nieuwe keuken inricht is het belangrijk dat je de pannen, potten en andere bak spullen direct kunt pakken als je aan het koken bent. De oven hoort ook in deze zone thuis, maar hoeft niet perse in de buurt van de kookplaat te zijn, aangezien een oven veel minder vaak gebruikt wordt dan een kookplaat.

4. De voorraad

De koelkast is het belangrijkste onderdeel in de voorraadzone. Een koelkast is enorm belangrijk als je een keuken in gaat richten. Wist je dat een koelkast per dag zo’n 35 keer open en dicht wordt gedaan? Voorraadladen en hoge kasten horen ook thuis in deze zone. In een ideale situatie bevindt de voorraadzone zich in de buurt van de kookzone.

5. Opbergen

Spullen die je niet dagelijks nodig hebt kun je opbergen in de opbergzone. Als je een nieuwe keuken inricht hoeft dit onderdeel dus geen plek te hebben die zicht centraal in de keuken bevindt. De opbergzone zal over het algemeen de meeste ruimte innemen van de keuken.