De voor- en nadelen van een waterbed

Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord: een waterbed. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een bed die gevuld is met water. Het is tamelijk gebruikelijk en veel mensen hebben ervan gehoord, maar toch hebben veel mensen dit nog niet aangeschaft. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van een waterbed precies? Misschien is dat wel belangrijk voor jou om te weten, zodat je op basis van die kennis een gegronde keuze kunt maken of het wellicht iets voor jou is.

De voor- en nadelen van een waterbed
© Pexels.com

De nadelen

Laten we beginnen met de nadelen van een waterbed. Het is immers beter om met het slechte nieuws te beginnen en vervolgens het meer goede nieuws te geven. Want een waterbed heeft wel enkele nadelen tegenover een regulier bed.

Kans op lekkage

Dit zag je misschien al aankomen, maar het nadeel van een waterbed is dat je kans hebt op lekkage. Er hoeft namelijk maar iets te gebeuren en voor je het weet zit er een klein gaatje in. En zeker bij een groot waterbed kan het best lastig zijn om dit kleine gaatje te vinden. Dat is natuurlijk zeer vervelend. Niet alleen voor de kwaliteit van het waterbed, maar ook in het algemeen aangezien water veel schade teweeg kan brengen. Misschien slaap je bijvoorbeeld op laminaat. En zoals je misschien wel weet kan laminaat heel slecht tegen water. Dus dat is een probleem. Gelukkig zijn er heel veel waterbedden die daar speciale beveiliging voor hebben, door een extra dikke laag.

Zwaar

Een waterbed kan ook heel zwaar zijn en in veel gevallen kan dat ook zeer nadelig zijn. Het is namelijk belangrijk dat het fundament van je woning dan goed is, anders kan er flinke schade ontstaan en dat is wel het laatste waar u zin in heeft. Denk daarbij aan inzakking van de vloer en ga zo maar verder. Een waterbed kan namelijk meer dan een halve ton zwaar worden! Water is immers heel zwaar, zoals je misschien wel weet.

Klotsend geluid

Een ander nadeel van een waterbed is dat het een klotsend geluid teweeg kan brengen. Bijvoorbeeld wanneer u beweegt met uw lichaam. Het kan dan gaan klotsen, waardoor u wakker wordt. Dat is natuurlijk zeer vervelend, maar veel waterbedden hebben daar tegenwoordig minder last van.

De voor- en nadelen van een waterbed
© Commons.wikimedia.org

De voordelen

Hierboven hebben we de nadelen genoemd, maar wat zijn dan de voordelen van een waterbed?

Past zich aan

Het voordeel van een waterbed is dat deze zich moeiteloos aanpast aan het lichaam. Dat is zeer voordelig in veel situaties. Veel mensen hebben namelijk last van fysieke klachten. Daarbij kun je denken aan rugklachten en ga zo maar verder. Dankzij een waterbed heb je daar gelukkig minder last van. Daarom wordt een waterbed ook aangeraden bij mensen die fysieke problemen hebben. Een slecht matras kan namelijk bijdragen aan deze problemen, of ervoor zorgen dat ze ontstaan.

Duurzaam

Een ander voordeel van een waterbed is dat deze zeer lang meegaat. Dat is bijvoorbeeld niet het geval met een regulier matras. Na een tijdje gaat deze namelijk inzakken met alle kwalijke gevolgen van dien. Een waterbed is gelukkig erg duurzaam, waardoor je dus op de lange termijn heel veel geld gaat besparen.