De beste tips en tricks voor een goed ingerichte werkplek!

Breng jij ook veel tijd door op kantoor of je eigen home office? Dan is het des te belangrijker dat je werkplek optimaal is ingericht. Een efficiënte, gepersonaliseerde werkruimte en intelligent ontworpen meubilair kan het verschil maken. Met deze tips richt jij je bedrijfskantoor of home office in als een ware pro!

© Pixabay.com

1. Wat heb je nodig?

Ook al is het leuk om moodboards te maken en spulletjes te kopen voor je bureauruimte, eerst goed nadenken over je basisbehoeften is nog beter. Wat heb jij nu precies nodig om je job uit te oefenen? Denk aan de meest voor de hand liggende zaken zoals een desk- of laptop, een printer, een muis, een werktafel, een ladekast …

Vervolgens denk je na over hoe jij je kantoorruimte gaat gebruiken. Ben je een grafisch ontwerper? Dan is het handig om een extra beeldscherm te hebben of een extra lade om je Pantone-kleurwaaiers in op te bergen. Een boekhouder heeft daarentegen misschien graag extra ruimte voor archiefkasten en een ontmoetingsplek voor klanten.

2. Waar ga je werken?

Of je nu op kantoor werkt, of in je eigen home office: de ruimte waar jij werkt is enorm belangrijk. Werk je op kantoor, dan is de kans groot dat je niet de keuze hebt om te bepalen waar je gaat werken. Je werkgever zal deze plaats voor jou hebben bepaald, afhankelijk van het type werk dat je uitvoert en binnen welke afdeling je werkt.

Werk je van thuis uit? Dan zijn de mogelijkheden al een stuk groter. Je vindt het misschien wel leuk om af en toe te switchen van werkplek. ’s Morgens je mails checken aan de ontbijttafel en je eerste meeting met de collega’s? In de namiddag full focus werken aan je presentatie in een aparte ruimte op de bovenverdieping? Het kan allemaal. Idealiter heb je thuis wel een vaste ruimte die je je werkplek kan noemen. Zo weten je huisgenoten of kinderen ook dat wanneer je daar zit, je aan het werk bent. Welke ruimte je ook kiest, maak gebruik van de beschikbare natuurlijke lichtinval.

© Pixabay.com

3. Kies gepast meubilair

Wat kantoormeubilair betreft, is er veel keuze. Denk daarbij in de eerste plaats aan het bureau of de werktafel zelf. Deze moet duurzaam zijn en voldoende opslagruimte hebben. Kantoormeubilair moet bovendien je technologie integreren en efficiëntie bevorderend zijn. Hou dus zeker rekening met elektronica zoals je computer, printer, smartphone, videocamera … En denk aan cable management om al je snoeren netjes te verbergen.

Een ergonomische bureaustoel of standing desk mag zeker niet ontbreken aan je werkplek. Wissel zitten en staan sowieso voldoende af om rugklachten te vermijden!

4. Wat is jouw stijl?

Je werkplek mag zowel professionalisme als persoonlijkheid ademen. Kies dus meubilair dat bij jouw stijl past. Ga je voor traditionele houten meubels? Of hou je meer van een eigentijdse, moderne uitstraling met meubels in staal, glas of een industriële look? Wat je ook verkiest, ga voor consistentie. Zorg ervoor dat zowel je bureau, opbergkasten, stoel en andere elementen dezelfde esthetiek hebben.

5. Opbergers

Aan een rommelig bureau werken in een wanordelijke ruimte is niet prettig. Probeer al je papieren, accessoires en kaften te centraliseren in lades en kasten. Zo hou je alles netjes en georganiseerd op een plek. Denk ook aan mobiele archiefkasten. Deze bieden extra werkruimte. Werk je met gevoelige documenten? Dan is het een goed idee om je kasten af te sluiten voor extra beveiliging.