Tips om je huis warm te houden (en geld te besparen)!

Stijgende energieprijzen in combinatie met de winter in aantocht, kan een hoop kopzorgen opleveren. Immers, zo’n 70 procent van ons energieverbruik is de wijten aan verwarming. Met deze 6 simpele warmte- en kosten(be)sparende tips zit jij er ook deze winter warm bij!

© Pixabay.com

Gebruik de gordijnen

Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut dat vooral zo optimaal mogelijk. Open overdag je gordijnen en laat het zonlicht binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want dan vormen de gordijnen een aangename extra laag isolatie en houden de warmte binnen.

Programmeer je thermostaat

Zorg er door het programmeren van je thermostaat voor dat je je huis niet verwarmt op momenten dat dat niet nodig is. Verwarm geen ruimtes die je niet gebruikt en zet de verwarming uit als je weggaat. Bovendien is het voordeliger om op te warmen op een lagere temperatuur, ook al neemt dit meer tijd in beslag.

Verplaats je bankstel

Het voelt misschien wel goed om je lekker op de bank voor de delonghi radiator te nestelen, maar je bankstel absorbeert voornamelijk de warmte die je huis zou moeten verwarmen. Door je zetel van de radiator weg te halen, kan de warme lucht vrij circuleren.

Maximaliseer isolatie

Kijk eens zorgvuldig naar de isolatie van dak en muren. Hoewel het niet goedkoop is dat aanpakken, kan het je op de langere termijn een hoop kosten besparen. Ook is het belangrijk om je warmwatertank goed te isoleren, zodat deze het warme water langer vasthoudt.

© Pixabay.com

Zet de thermostaat lager

Dit lijkt behoorlijk tegenstrijdig, maar de verwarming één of twee graden lager zetten bespaart je een hoop kosten. Je zult dit minimale temperatuurverschil zelf waarschijnlijk nauwelijks opmerken, terwijl het een hoop stookkosten bespaard.

Blokkeer tocht

Verwarmen heeft weinig zin (en kost je bovendien behoorlijk veel geld), als er tegelijkertijd koude lucht binnen blijft stromen. Zorg dat je tochtige plekken zo goed mogelijk afdicht met een ‘tochthond’, handdoek of speciale tochtstrips. Op die manier hou je de gecreëerde warmte ook echt binnenshuis.