De Amaryllis, een klassieke keuze voor de feestdagen

De kenmerkende holle stengels met daarop de grote bloemen zijn al erg lang een favoriete toevoeging aan bloemstukken voor de feestdagen. De Amaryllis bol blijft een keuze waar je niet snel spijt van zult krijgen. De grote kleurrijke bloemen brengen een beetje licht en vrolijkheid in de donkere decembermaand.

De Amaryllis, een klassieke keuze voor de feestdagen
© Pixabay.com

Er bestaan ruim 70 soorten van de Amaryllis. Zo is er voor elke smaak en wens een geschikte soort te vinden, of je nu van grote bloemen en felle kleuren houdt, of juist van het tegenovergestelde, de Amaryllis is in alle maten en kleuren beschikbaar.

Oorsprong van de Amaryllis

De Amaryllis behoort tot de narcissenfamilie. Deze prachtige bloemensoort vindt zijn oorsprong in subtropische regio’s zoals Mexico, Brazilië, het noorden van Argentinië en het Caribisch gebied. Aan het begin van de negentiende eeuw werd de plant naar het Europese continent verscheept en daar verder gecultiveerd.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een Amaryllis

  • Als je een Amaryllis koopt, let dan op de vorm en de grootte van de bloembol. Hoe groter de bol, hoe meer bloemstengels eruit zullen ontspruiten. Soms wel tot vier stengels per bol. Aan elke stengel zullen zich meerdere bloemen vormen. Hoe verder de bol is ontwikkeld, hoe beter je kunt zien of er veel of weinig stengels uit zullen groeien.
  • Controleer of de bol goed geworteld is en stevig in de pot staat. Bij aankoop moet een groen uitsteeksel uit de bol al zichtbaar zijn.
  • Controleer of er geen schimmel aanwezig is op de bol of op de omliggende aarde. Dit kan namelijk een teken zijn dat de bol te vochtig is geweest.
  • Controleer de bol en stengels op kleine rode stipjes, hoewel het de levensduur niet beperkt, staat het esthetisch iets minder aantrekkelijk.
  • Extra tip voor bloemenwinkels: Een Amaryllis kan bewaard worden in een koele omgeving, de ideale opslagtemperatuur is vijf tot acht graden Celsius. Let er wel op dat de plant genoeg licht ontvangt, anders kunnen de knoppen uitdrogen. Bewaar de bol niet bij een te hoge temperatuur, want dit zorgt ervoor dat de bol te snel rijpt en dit verlaagt de verkoopbaarheid.
De Amaryllis, een klassieke keuze voor de feestdage
© Pixabay.com

Verzorgingstips voor de Amaryllis

  • De Amaryllis kan zowel in de zon als in halfschaduw staan, zo lang het maar een betrekkelijk koele plaats is. Een te warme standplaats zorgt voor het eerder uitdrogen van de bloemknoppen.
  • Laat de aarde niet uitdrogen. Bollen in wax hoeven niet bewaterd te worden, maar let ook bij deze op dat ze een koele standplaats hebben.
  • Je hoeft geen voeding toe te voegen aangezien de voeding al in de bloembol zelf zit.

Het voorjaar is in aantocht

En zoek je nog een leuke tip om je tuin nu alvast klaar te maken voor het voorjaar? Probeer dan eens een paar leliebollen te planten. Dit kan nog tot en met de maand december. Zodra volgend jaar het zonnetje weer krachtig begint te schijnen zullen deze lelies prachtig tot bloei komen!