Beleggen in Bitcoin en Ripple

Cryptocurrency zijn tegenwoordig bij een breed publiek bekend als beleggingsoptie. Waarschijnlijk heb je al eens van Bitcoin gehoord. Naast Bitcoin zijn er ook verschillende altcoins waar je in kunt beleggen. Ripple (XRP) is een bekende altcoin die al jarenlang in de top 3 van cryptocurrency staat qua market cap. Bitcoin en Ripple kopen? Dit is wat je moet weten.

Beleggen in Bitcoin en Ripple
© Pixabay.com

Beleggen in Bitcoin

Bitcoin is in het leven geroepen na de financiële crisis van 2008. Deze digitale munt maakt het mogelijk om waarde over te dragen zonder tussenkomst van een centrale partij, zoals commerciële banken of een centrale bank. De cryptocurrency werkt op basis van blockchain-technologie. De transacties op de blockchain worden gevalideerd door een netwerk van miners, waardoor er geen tussenpersoon nodig is. De transacties worden in zogeheten blocks geregistreerd in een decentrale ledger. Iedereen op de blockchain heeft een kopie van het grootboek in bezit, waardoor het theoretisch onmogelijk is om hiermee te sjoemelen. De Bitcoin koers is in korte tijd gigantisch veel gestegen, van $0,05 in 2010 naar meer dan $19.000 op het hoogtepunt van de bullmarkt in 2017. Momenteel staat de Bitcoin koers rond de $11.500. Velen zeggen echter dat het nog lang niet te laat is om te kopen omdat BTC net een nieuwe bullrun gestart zou zijn.

Beleggen in XRP

De hoge aankoopprijs zorgt ervoor dat veel investeerders ook naar alternatieven gaan kijken, de zogenaamde altcoins. Het is wel belangrijk om te beseffen dat het niet nodig is om een hele BTC te kopen. Je kunt gewoon voor een bepaald bedrag kopen, waardoor je in tegenstelling tot aandelen bijvoorbeeld ook 0,002 bitcoin kunt kopen. Een populaire altcoin is XRP van het bedrijf Ripple. XRP heeft een andere insteek dan Bitcoin. Het is natuurlijk belangrijk om goed te beseffen waar je jouw geld in steekt, vandaar dat wij je wat meer vertellen over Ripple en XRP.

Beleggen in Bitcoin en Rippl
© Pixabay.com

Wat is Ripple?

Ripple is een bedrijf dat betalingsoplossingen maakt. Dit doen ze met het Ripplenet en de cryptocurrency XRP. Mensen zeggen vaak te beleggen in Ripple, maar in werkelijkheid koop je de munt XRP. Het Ripple platform is ontworpen om razendsnelle en goedkope transacties mogelijk te maken en richt zich daarbij op bedrijven en banken. Het is mogelijk om transacties te doen met XRP, maar dat is niet noodzakelijk. Volgens velen hoort Ripple niet thuis in de categorie cryptocurrency. Het systeem waarop betalingen plaatsvinden is namelijk niet permissieloos en volledig decentraal.

XRP in plaats van PayPal

Overschrijvingen vormen een groot deel van de markt van Ripple. De afgelopen jaren is de voorkeur uitgegaan naar PayPal, maar het ziet er naar uit dat daar verandering in komt. Steeds meer banken beseffen hoe goedkoop, snel en betrouwbaar XRP is, waardoor ze steeds vaker voor XRP kiezen voor internationale transacties. Ripple heeft als doel om de helft van alle banken wereldwijd aan te sluiten op het netwerk. Het bedrijf heeft altijd als doel gehad om transacties tussen instellingen te bemiddelen, in plaats van een munt te zijn voor eindgebruikers. Dit maakt XRP uniek en zorgt ervoor dat veel investeerders voor Ripple kiezen.