TIPS: RICHT JE BALKON LEUK IN!

Een balkon is een ideale plek om te relaxen, ook in de herfstmaanden. Ook als je geen groot balkon hebt kan je er goed gebruik van maken als je het goed inricht. Lees in dit artikel hoe je jouw balkon leuk kunt inrichten.

© Pixabay.com

Meubels

Als je geen groot balkon hebt kies je voor ruimtebesparende meubels. Een tuinhoekbank is bijvoorbeeld handig op je balkon, omdat er veel mensen op passen en je optimaal gebruik maakt van de hoek van je balkon. Ook is zo’n grote bank heerlijk om op te liggen. Daarnaast kan je een speciale balkonhektafel vastmaken aan de reling. Er zijn ook balkontafels die je kunt inklappen. Hierdoor houd je ruimte over als je deze inklapt wanneer je de tafel niet nodig hebt. Als je extra meubels wilt voor visite kan je voor inklapstoelen kiezen. Deze kan je aan een stevige haak of rek tegen de muur van je balkon bewaren. Dat scheelt ook weer ruimte.

Vloer

Er is veel keuze qua vloeren. Wil je weinig onderhoud kwijt zijn aan de vloer van je balkon? Plaats dan kunstgras. Dit ziet er mooi uit, is zacht en betaalbaar. Daarnaast kan je dit makkelijk zelf plaatsen. Houten vlonders zijn ook mooi op een balkon, maar dit heeft wel veel onderhoud nodig.

© Pixabay.com

Raamdecoratie

Kies voor kant en klaar gordijnen of rolgordijnen waarmee je het raam bij je balkon helemaal kunt afsluiten. Zo is je balkon echt een ander plekje waar je tot rust komt. Shutters of houten jaloezieën op maat zijn ook een goede optie, omdat deze goed sluiten en er weinig licht doorheen komt. Gordijnen helpen in de zomer ook om de muggen buiten te houden.

Planten

Door planten op je balkon creëer je een warme sfeer. Tegelijkertijd kunnen ze helaas veel ruimte in beslag nemen. Als je een klein balkon hebt kan je de planten aan de reling in balkonbakken plaatsen. Je kunt ook planten hangen aan het plafond. Hiervoor zijn hangplanten erg geschikt zoals klimop, hedera, Rhipsalis en Tillandsia. Als je een groot balkon hebt kan je verschillende lagen creëren door planten en plantenpotten met verschillende hoogtes op je balkon te plaatsen. Je kunt ook een moestuintje maken in een kleine kas op je balkon. Bepaalde groenten en kruiden groeien in deze tijd van het jaar ook perfect. Denk hierbij aan rozemarijn, tijm of rucola!

Verlichting

Kies voor verlichting dat weinig ruimte inneemt. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een led strip, muur of hanglampen. Als je meer ruimte hebt zijn lichtlantaarns erg mooi voor op je balkon. Deze kun je ook hoog aan de muur monteren, win-win!

Accessoires

Naast verlichting en planten kleed je jouw balkon aan met andere accessoires, zoals een tuindoek of een buitenkleed. Een mooie geurkaars is ook fijn op je balkon. Dan kan je relaxt ‘s avonds met een dekentje een boek lezen op je balkonbank voor het slapengaan.