Een dakkapel is een goede manier om meer bruikbare ruimte in je huis te creëren. Zonder een dakkapel is de zolder een donkere ruimte, met weinig ventilatie en een geringe vloeroppervlakte waar je rechtop kunt staan vanwege de schuine daken. Met een dakkapel breng je daarin verandering. Er is een ruime keuze uit verschillende soorten dakkapellen. We praten dan niet alleen over de vorm, maar ook over de gebruikte materialen en de wijze van constructie. In dit artikel gaan we op die aspecten in.
Wijze van constructie
Bij de wijze van constructie kunnen we onderscheid maken tussen prefab en maatwerk. Bij een prefab kies je bij een leverancier een bepaald model uit de standaard dakkapellen die de leverancier te bieden heeft. Dat dakkapel wordt dan voor een groot deel in een fabriek gebouwd. Nadat de opening in het dak van je woning is gemaakt, wordt met een hoogwerker de dakkapel erop geplaatst, waarna de afwerking plaatsvindt. Voordelen van prefab zijn onder meer de snelheid van de plaatsing en de lagere kosten. Een nadeel is dat het aantal verschillende modellen beperkt is. Met maatwerk wordt bedoeld dat de dakkapel op je dak wordt opgebouwd. Je hebt dan meer vrijheid in de vorm van de dakkapel en de gebruikte materialen.
Modellen
We zullen hier een aantal gangbare modellen van dakkapellen bespreken. Dat zijn de dakkapel met een plat, een schuin dak, een zadeldak en een rieten dak. Dat betekent dat de verschillen tussen de modellen met name te maken hebben met de dakvorm.
Plat dak
Een dakkapel met een plat dak komt het meest voor. Dat dak loopt schuin naar achteren af voor de waterafvoer. Voor dit model dakkapel is doorgaans geen vergunning vereist.
Schuin dak
Bij het dak van een dakkapel met schuin dak wordt als het ware een deel van het bestaande dak van de woning opgelicht. Normaliter worden de weggenomen dakpannen voor de dakkapel gebruikt. Bij dit model begint het dak op een hoger punt dan bij een plat dak en loopt dan geleidelijk omlaag.
Zadeldak
Bij een dakkapel met zadeldak staat laatstgenoemd dak loodrecht op het dak van de woning. Het zadeldak heeft een eigen nok en loopt aan twee kanten schuin omlaag. Het is een model dat doorgaans beter past bij een wat oudere bouwstijl van het gebouw.
Rieten dak
Een dakkapel met een rieten dak wordt normaliter toegepast bij huizen met een rieten dak. Dit model is heeft een schuin dak, maar is een hoge mate opgenomen in het dak van de woning.
Materialen
Voor dakkapellen worden diverse materialen gebruikt. De keuze wordt met name bepaald door de smaak van de bewoners, de kosten en het onderhoud. We praten over hout, kunststof, zink en polyester. Houten dakkapellen hebben een authentieke uitstraling en zijn relatief minder duur, maar ze behoeven regelmatig onderhoud en de levensduur is de kortste.